BMWerkplaats - specialist in BMW Boxermotoren
Motorhuis Zwolle

Ottenhoff Motoren - Badhoevedorp

Motor Service Amersfoort - Ede
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
Onderdeel Quispel Motoren - Deurne
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
QCMotortechniek - Almere

motorbanden en motoronderdelen 
Het BMW RT Forum steunt
vanaf 2013 de CliniClowns

Wat is er te doen?
 

Accu's. toebehoren, energiesystemen

MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Garmin, TomTom of toch maar een routerol

Moderators: EileRT, JOS WRSM

Gebruikersavatar
fransgabler
2022
2022
Berichten: 663
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:05
Type: R1200RT
Bijz: DOHC , volledig standaard uitgevoerd.
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Randstad

MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door fransgabler »

Ik mag Hans Vaessen, bij velen ook wel bekend onder zijn nickname MR GPS, graag volgen. Hans heeft een uitgebreid netwerk als het aankomt op te verwachten nieuwe ontwikkelingen en beschikt daarnaast over veel kennis ten aanzien van verkrijgbare navigatie voor o.a. de motorfiets.

Al geruime tijd zag ik niets meer van hem verschijnen, tot onlangs een bericht in de mail van hem opplopte. Hans heeft privé het een en ander achter de rug, is gescheiden, daarna verhuisd en vele kilo's aan gewicht en het nodige aan gezichtsbeharing kwijt. Geen glas wijn uit eigen wijngaard meer bij het afhalen van een TomTom of Garmin. Op dit moment gaat het weer een stuk beter met hem. Kleinschalige cursussen op het gebied van navigatie houdt hij nog steeds.Niet langer in een leslokaaltje op het landgoed, maar letterlijk bij hem aan de keukentafel.

Als ik even terugdenk aan de RT tocht van nine/ eleven dan zou een dergelijke kleinschalige cursus voor een aantal RT rijders niet misstaan. Het viel me op dat rijders vaak over prima apparatuur beschikken, maar er niet in alle gevallen er een gpx route op kunnen plaatsen. Dat is echt jammer, een routeplanner in combinatie met een navigatie apparaat op het stuur bieden immers extra mogelijkheden voor het ontwerpen en rijden van specifieke motorroutes in binnen- en buitenland.

Zo beheer ik een groepsaccount vanuit MRA, dat inmiddels 152 leden telt met een keur aan bestemmingen en rondritten. Soms gebruik ik bestaande routes van anderen als basis om die naar eigen smaak op details of hoofdlijnen te veranderen. In zo'n groep worden allerlei routes ingebracht en andere weer gedownload.

Hoe dan ook, ik schrok wel enigszins van een uitgesproken verwachting van MR GPS. Het lijkt hem niet onwaarschijnlijk dat TomTom het traject - zoals dat vanaf de 400 tot aan de 550 Rider toe is ontwikkeld - niet vervolgt.

Het loont eigenlijk niet genoeg, temeer omdat in de markt programma's voor de smartphone als navigatie-instrument voor gpx routes ook een hoge vlucht maken. Laten we wel zijn, een Garmin XT kende en kent nogal wat aanloopproblemen en kost tegen de 500 euro. Een TomTom 550 is weliswaar goedkoper, maar kost ook nog steeds een dikke 350 euro. Op de Iphone na, kunnen de meeste smartphones goed tegen trillingen in een XRAM op het stuur. Een en ander is afhankelijk van het type motor, plaatsing en natuurlijk rijstijl. Bij aanschaf van een nieuwe smartphone kan om die reden al op voorhand gekozen worden voor een zogenaamde rigged Smartphone. Eentje die wel tegen een stootje en trillingen kan.

Hoewel ik de mogelijkheden van navigatiesoftware op een smartphone onderken, zou ik het verlaten van de motor navigatie van TomTom zeker betreuren. Al was het alleen maar omdat het de enige serieuze concurrent is van de prijzige en onnodig gecompliceerde Garmin/Zumo.s.

Wordt vervolgd.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 29 nov 2021, 13:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Suzuki GT550, Honda T500, Yamaha XS650, BMW K75RT, Virago 1100, Shadow1100, 2 x Suzuki DR800, BMW K75, K75RT, K100, R80, R100RT, R850RT, R1150GS, R1150RT en R1200RT OHC m.b.v kaarten en TomTom 400

Nu op weg naar onderweg met BMW R1200RT DOHC, Triumph Tiger 900 en TomTom 550.
Gebruikersavatar
Jazzbass
Berichten: 166
Lid geworden op: 06 sep 2017, 00:48
Type: R1200RT
Bijz: Nav4, Vstream, mistlampen, valbeugels, Soundbomb
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Zuid-Limburg

Re: MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door Jazzbass »

Mogelijk heb ik last van het Stockholmsyndroom, maar mijn Garmin 660 gebruik ik zelfs in mijn auto. Het heeft me meerdere jaren gekost om dat ding te begrijpen, en heb vele malen de filmpjes van Mr. GPS bekeken, en nog vaker op vakantie mijn hoofd ermee gestoten. Echter ik kan er nu mee lezen en schrijven, mits ik me houd aan de beperkingen (kaders) van het systeem. Kort samengevat rijden doe ik met tracks (NL=sporen), én herberekenen staat uit en als extra (bij langere buitenlandroutes) offroadtraject in het zwart op de kaart erbij. Routes/tracks van internet "teken" ik over en zet ze om in tracks, en autozoom staat aan en 3D (routelijnen zijn dan dikker).

Zonder Mr. GPS had ik waarschijnlijk mijn Garmin 660 het raam uitgegooid, nu heb ik een 2de Garmin 660 gekocht, voor het geval de eerste zou uitvallen. Dat is me één keer gebeurd, op de laatste dag naar huis na een lange motor tourrit van 2 weken, SD kaartje kon niet meer gelezen worden. Een "ramp" als me dat op de eerste dag was gebeurd, weken voorbereidingswerk zou dan voor niets zijn geweest, mooie routes van internet en de mooie groene advies wegen op www.viamichelin.nl
Na dit incident nam ik steeds een reserve gevuld backup (uitwisselbaar) SD kaartje mee, en nu dus een complete reserve 660. Uiteraard daarna nooit meer problemen gehad.
1987 motorrijbewijs; 1997 eerste motor Honda NTV650, 20 jaar op gereden; In 2017 R1200RT uit 2013 gekocht.
Gebruikersavatar
MotoCon
Berichten: 45
Lid geworden op: 16 jul 2021, 10:40
Type: Ik heb een ander type BMW
Bijz: R1200R (2012) ABS / ESA / ASC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Wessem

Re: MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door MotoCon »

Het zijn "rugged" smartphones Frans, niet "rigged". Of in goed Nederlands ook wel "bouw-telefoons" genoemd ;)

Ik liep Hans een paar jaar geleden tegen het lijf op een reünie van mijn (en blijkbaar zijn) middelbare school in midden-Limburg. Ik had geen idee dat hij in "mijn" regio was opgegroeid. Ik ben echt met de filmpjes van hem bekend geworden met meerdere Garmin toestellen. Ik denk dat er met het stoppen van de Rider lijn weinig verloren gaat. Met de reeds beschikbare TomTom app op een telefoon heb je exact hetzelfde en meer. Ik denk dat het de positie van TomTom zelfs kan versterken ten opzichte van Garmin. Garmin heeft namelijk zijn App járen geleden al in de ijskast gezet, en daarmee zichzelf op achterstand gezet. Een beslissing die ze inmiddels waarschijnlijk betreuren (of niet, in hun arrogante wijsheid).

Na een Streetpilot 2610, een Zumo 660 en een Zumo 390, ben al enkele jaren helemaal om. Een goedkope rugged smartphone met nav-app is niks minder dan een dedicated nav-unit (integendeel) op de handige cradle na misschien.

En ik heb me meteen maar even aangemeld bij je MRA groep :D
Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle.
Kawasaki Vulcan 750 - Honda Shadow 1100 - Yamaha FJR 1300 - BMW R1200R
Gebruikersavatar
aantzeetje
Berichten: 438
Lid geworden op: 09 jul 2010, 14:56
Type: R1200RT
Land: B
Woonplaats of omgeving: Oostduinkerke

Re: MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door aantzeetje »

Met mijn 61 jaar behoor ik waarschijnlijk tot "de oude stempel" en alhoewel de beschikbare navigatie apps voor een smartphone de laatste jaren een vlucht hebben genomen ben ik er nog steeds geen voorstander van.
Al sinds 2005 Garmin gebruiker (SP2820, Zumo 550 (gedownsizede 2820), Zumo 590) en paar jaar beta tester van Basecamp geweest. Een off line routeplanner die ik dan ook door en door ken en gebruik en steeds het laatste stadium is voor route plnning. Ondanks dat velen schreeuwen dat het hopeloos verouderd is, is het tot nu toe het enige routeprogramma dat met mixed routes om kan. Ja, ik hoor het al aankomen van ver: "Wie gebruikt er nu mixed routes en hoe vaak heb je dit nodig?". Wegens verschillen in kaart een uiterst handig tooltje. Zelfs afgelopen zomer nog nodig gehad omdat ik een te rijden route voor onze motor groep toegestuurd kreeg gemaakt in MRA waar in de HERE kaart een weg ontbrak. Aan de hand van de track is het dan kinderspel om een fictieve route over een onbestaande weg te maken. Probeer dat maar eens met een smartphone app of in een andere route planner. BC is dus alles behalve van achterhaald.

Heel wat privé gebakkeleid met Hans over zijn track naar route conversie in de gps waar ik enkel het nut van in zie voor of voor georganiseerde ritten voor een massa volk of voor diegene die weinig van route programma's of zijn eigen gps kent. En daar waar Garmin die 1 op 1 overzet, moet je bij TT al eens een truukje gebruiken om die 1 op 1 overgezet te krijgen. Met een app op een smartphone zal het niet anders zijn.

TT loopt al jaren met het idee om er de brui aan te geven. Iedereen die dit wist was zelfs verrast toen de 5-serie op de markt kwam. Dat ze er nu weer aan denken, gezien de evolutie van de smart phone apps, verwondert me dus niet. En als je dan kijkt hoe MRA aan het evolueren is en hoe ze zoveel mogelijk BC trachten te imiteren met vallen en opstaan (nog steeds een bug in de 1.2 gpx) dan blijkt het toch iets van lange adem te zijn. En dan heb ik het nog niet over de ingebouwde navigatie mogelijkheden via het TFT scherm bij vele merken wat ook wel aan de basis zal liggen van TT zijn besluit. De markt wordt steeds kleiner.

Ja, toegegeven, Garmin heeft niet steeds alles op een rijtje maar heb hier persoonlijk in het 16-jarig gebruik nog nooit problemen mee gehad (hout vast houden lol).

Hoe het ook moge uitdraaien, blij dat Hans weer 'back in town' is.
Gebruikersavatar
fransgabler
2022
2022
Berichten: 663
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:05
Type: R1200RT
Bijz: DOHC , volledig standaard uitgevoerd.
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Randstad

Re: MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door fransgabler »

MotoCon schreef: 25 nov 2021, 10:18 Het zijn "rugged" smartphones Frans, niet "rigged".
Aha kijk, al bekt rigged lekkerder.
Nooit te oud om te leren. Tenx! _004
MotoCon schreef: 25 nov 2021, 10:18 Met de reeds beschikbare TomTom app op een telefoon heb je exact hetzelfde en meer.
Dat klopt helemaal, mijn zoon heeft het me gedemonstreerd. Daar sta je dan met je dure TomTom 550.
Gelukkig (?) is er nog één uitzondering op. Mijn Iphone kan hier nog steeds niet mee overweg. TomTom belooft bij herhaling dat de gpx routes - want daar gaat het om- binnen afzienbare tijd ook op IOS draaien. Die termijn schuift echter steeds wat verder op. De betaalde TomTom app werkt wel, maar geeft dan alleen van A naar B routering weer. Dat doen WAZE, Flitsmeister, Kaarten en noem maar op ook al enige tijd, maar dan gratis.

Het gaat juist op de motor om het inladen en rijden van specifiek gpx routes. Ik denk niet meer dat TomTom het systeem werkend krijgt op IOS.
Het probleem is niet nieuw. Ik wilde de TomTom app meenemen als backup van de TT550 op vakanties. totdat bleek dat het systeem de voorbereide gpx routes niet kon verwerken.
MotoCon schreef: 25 nov 2021, 10:18 En ik heb me meteen maar even aangemeld bij je MRA groep :D
Je bent van harte welkom en hebt inmiddels toegang. Veel plezier met grasduinen in de gerubriceerde routes en bestemmingen.
Als je mooie routes hebt die met elkaar samenhangen - en die heb je in je account - of rondom een bestemming dan zou het mooi zijn als je ook wat routes in de groep aanlevert.
Suzuki GT550, Honda T500, Yamaha XS650, BMW K75RT, Virago 1100, Shadow1100, 2 x Suzuki DR800, BMW K75, K75RT, K100, R80, R100RT, R850RT, R1150GS, R1150RT en R1200RT OHC m.b.v kaarten en TomTom 400

Nu op weg naar onderweg met BMW R1200RT DOHC, Triumph Tiger 900 en TomTom 550.
Gebruikersavatar
MotoCon
Berichten: 45
Lid geworden op: 16 jul 2021, 10:40
Type: Ik heb een ander type BMW
Bijz: R1200R (2012) ABS / ESA / ASC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Wessem

Re: MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door MotoCon »

Oh, dat je gpx-en niet kunt inladen op een iPhoney dat wist ik dan weer niet :D
Gek eigenlijk. Dat is toch gewoon een stukje software import... Wat je dan natuurlijk weer wèl kunt doen is de MRA Navigation app gebruiken. Ik heb mijn Garmin aan de wilgen gehangen ten faveure van die app.

Ik heb misschien wel wat vakantie-routes die ik kan doneren. Zal daar binnenkort eens maar kijken.
Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle.
Kawasaki Vulcan 750 - Honda Shadow 1100 - Yamaha FJR 1300 - BMW R1200R
Gebruikersavatar
fransgabler
2022
2022
Berichten: 663
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:05
Type: R1200RT
Bijz: DOHC , volledig standaard uitgevoerd.
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Randstad

Re: MR GPS, Hans Vaessen is back in town.

Ongelezen bericht door fransgabler »

MotoCon schreef: 29 nov 2021, 15:48 Oh, dat je gpx-en niet kunt inladen op een iPhoney dat wist ik dan weer niet :D
Laat ik vooropstellen dat ik uitermate tevreden ben over mijn TomTom 550 in binnen- en buitenland i.c.m MRA en Mydrive. Ik kan me geen problemen onderweg herinneren dan typische 'driver errors'.

Dat de app op de Iphone niet werkt in gpx routes schreeuwt TomTom dan ook niet van de daken. Ook in de kleine lettertjes wordt de niet werkende combi met IOS niet vermeld. Je komt er achter als je een proefabbo neemt met je Iphone op de app. Vervolgens lukte het me maar niet om een gpx route te plaatsen en te rijden. Na enig gegoogel rollen de achtereenvolgende beloftes van TomTom datum na datum van het scherm af. Vandaar dat ik er niet teveel vertrouwen in heb dat het alsnog vóór het voorjaar in orde komt. Voor zover het van nog belang is met de grensoverschrijdingen en covid besmettingen. Als er iets onvoorspelbaar gebleken is, dan is dat het wel.
.
MotoCon schreef: 29 nov 2021, 15:48 Wat je dan natuurlijk weer wèl kunt doen is de MRA Navigation app gebruiken. Ik heb mijn Garmin aan de wilgen gehangen ten faveure van die app.
Zie o.a. dit artikel (vanaf 14e bijdrage)
Ik ben een groot fan van MyRouteApp, gebruik het voor van alles en nog wat, maar de genoemde app voor de smartphone is een heel ander verhaal. De kern van het probleem is dat de toepassing is dat de combi met Iphone niet betrouwbaar genoeg werkt. In plaats van een eenduidige gpx route verschijnt er met regelmaat een blauwe octopus. Tsja..
.
Schermafbeelding 2021-11-29 om 17.32.12.png
.
.
Er is voor Iphone wel een ander betrouwbaar programma Scenic genaamd. De betaling gaat met credits per route en ik vind dat als backup een eindeloos gedoe, gezien de vele routes die ik recreatief rijd. Voor MRA betaalde ik in de beginperiode in één keer 100 euro voor een onbeperkte periode. Klaar.
.
MotoCon schreef: 29 nov 2021, 15:48 Ik heb misschien wel wat vakantie-routes die ik kan doneren. Zal daar binnenkort eens maar kijken.
Ik zie met name uitgewerkte weekenden in je account terug. Natuurlijk kan ik die kopieëren om ze vervolgens in de groep te plaatsen, maar dan verschijnen ze onder mijn naam. Het is natuurlijk veel leuker als ze onder je eigen naam verschijnen, wat alleen gebeurt als je de routes zelf aanlevert. Ik zie ze graag tegemoet.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Suzuki GT550, Honda T500, Yamaha XS650, BMW K75RT, Virago 1100, Shadow1100, 2 x Suzuki DR800, BMW K75, K75RT, K100, R80, R100RT, R850RT, R1150GS, R1150RT en R1200RT OHC m.b.v kaarten en TomTom 400

Nu op weg naar onderweg met BMW R1200RT DOHC, Triumph Tiger 900 en TomTom 550.
Plaats reactie

Terug naar “Over: GPS en navigatie”