BMWerkplaats - specialist in BMW Boxermotoren
Motorhuis Zwolle

 

Ottenhoff Motoren - Badhoevedorp

 

Motor Service Amersfoort - Ede

 
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
Onderdeel Quispel Motoren - Deurne

 
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
QCMotortechniek - Almere

 

motorbanden en motoronderdelen
 

Wat is er te doen?

 

Accu's. toebehoren, energiesystemen
 

Het BMW RT Forum steunt al 7 jaar de CliniClowns

Lampen aansluiting dilemma

betreffende het elektrische gedeelte van je RT

Moderators: JOS WRSM, EileRT

Gesloten
Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 07 dec 2014, 18:34

Een vraag aan de mensen die meer verstand hebben van elektronica dan ik
Aan sluiting is op zich duidelijk alleen wil ik afwijken.


Schema heb ik mogen ontvangen van degene waar ik de lampen van heb gekocht.
Zie schema: http://www.1-handed.com/images/content/ ... 182901.png
Schema is erg duidelijk , alleen de schakelaar voor de lampen aan/uit wil ik veranderen
Bijgeleverde schakelaar is met verlichting en dit wil ik niet
Tevens was die verbonden met de acc. Stekker ( stopcontact ) om na een bepaalde tijd alsnog uit te schakelen
Hierdoor kunnen de lampen niet blijven branden na verwijderen sleutel ???

Huidig schakelaar heeft 3 aansluitingen, nieuwe maar 2
Hoe sluit ik deze aan op het schakelblokje ???
Deze schakelaar heb ik gevonden http://mototronixwebwinkel.nl/mototroni ... roduct=431
Deze heeft bijna dezelfde afmeting en looks als de knopjes van de radio.
Voor onder de kuip zit ook de kabel van de Garmin op de acc. stekker, dicht bij waar ik het schakelblokje ga plaatsen.

De bedoeling is om de stroom van de acc. Stekker waar de Garmin ook al op zit af te tappen i.p.v. acc. stekker ( stopcontact )
Gaat dit werken als er 2 op deze acc. stekker( Garmin ) zitten ??
Of moet ik de acc. Stekker ( stopcontact ) toch gebruiken en hoe sluit ik het aan ??
Laatst gewijzigd door 1-handed op 07 dec 2014, 18:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ErikS
2019
2019
Berichten: 164
Lid geworden op: 19 jan 2014, 19:01
Type: R1250RT
Bijz: Een nieuwe met Nav5 en BlueBike in de helm
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Veluwe
Locatie: De parel van Gelderland
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door ErikS » 07 dec 2014, 18:41

Dat de huidige schakelaar drie aansluitpunten heeft klopt. Het derde aansluitpunt is voor de massa, die er voor zorgt dat als de schakelaar stroom doorgeeft (de twee andere punten) de verlichting is de schakelaar gaat branden. Zou je deze schakelaar willen gebruiken zonder de verlichting, dan kun je ook gewoon dit derde punt (de massa aansluiting) vergeten. Het inwendige lampje doet dan niets.

De 2 polige schakelaar zal dit ook gewoon doen. Maar. . . wettelijk gezsien moet er een waarschuwingslampje geschakeld zijn aan de mistlichten of verstralers. Dit zou je dus kunnen ondervangen door de verlichte schakelaar.

Het stroomverbruik van het relais zou, al dan niet met het controlelampje, volgens mij geen probleem moeten zijn voor het aansluiten op de acc.stekker van de Garmin.
volg een rijvaardigheidstraining, omdat motorrijden altijd beter (en veiliger) kan!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
met een Bluebike BT set en Nav 5 (op de R1200RT-LC)
(meer weten: www.poboxes.nl)

jeroen.kemps

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door jeroen.kemps » 07 dec 2014, 18:42

Ik heb zelf een 1200 rt uit 2010 heb dit ook geprobeerd met als resultaat een storing op de can bus wanneer de druppellader wordt aangesloten. Uiteindelijk een touratech relais kastje aangeschaft die schakelt via het dimlicht, accesoiresaansluiting zal waarschijnlijk ook werken mits je niet teveel amperes aftapt ;)


Hartelijk groeten van iPhone met behulp van Tapatalk

Gebruikersavatar
HansD
Berichten: 3057
Lid geworden op: 10 sep 2008, 13:30
Type: R1200RT/LC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Rotterdam
Locatie: Bergschenhoek

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door HansD » 07 dec 2014, 21:36

Wil je alleen de schakelaar (86) op de acc.stekker aansluiten, of ook de lampen (30). Het stroompje van het relais via 86 zal wel meevallen, maar als je ook de lampen (30) hierop aansluit zou de canbus wel eens moeilijk kunnen gaan doen.
Er is geen excuus om geen airbagvest te dragen

Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 07 dec 2014, 22:50

Ben niet erg onderlegd in stroom.

Het Relais zou er voor moeten zorgen dat de piek niet te groot word _001

De schakelaar gaat mede aan de acc. stekker met als beoogde doel dat er geen stroom op blijft staan als ik de schakelaar mocht vergeten , met lege accu als gevolg ( of ik heb het mis )

Dus schakelaar op 86 en lampen op 30, of is er een andere optie _001
Dan zou volgens mij de enige oplossing zijn zonder acc. stekker ( op uitschakelen van de lampen letten ) om canbus problemen te voorkomen

Gebruikersavatar
HansD
Berichten: 3057
Lid geworden op: 10 sep 2008, 13:30
Type: R1200RT/LC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Rotterdam
Locatie: Bergschenhoek

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door HansD » 08 dec 2014, 01:26

Het nut van een relais is om met een klein stroompje een grotere stroom te schakelen. Ik zou verwachten dat je 30 rechtstreeks van de accu haalt, uiteraard wel met een zekering. Dan heeft een relais zin.

Zoals jij het beschrijft kun je het relais beter weglaten en de schakelaar tussen acc. Stekker en led lampen plaatsen.
Simpeler en beter.
Er is geen excuus om geen airbagvest te dragen

Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 08 dec 2014, 08:54

Hoi Hans

Volgens mij heb ook 30 ook zo staan op de tekening ,stond ik mijn laatste reactie verkeer dus :evil:
Is de aansluiting op de acc. stekker wel nuttig i.v.m. uitschakelen lampen _001

Gebruikersavatar
Lemoi
2019
2019
Berichten: 647
Lid geworden op: 12 feb 2012, 21:08
Type: R1200RT/LC
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: 's-Hertogenbosch

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door Lemoi » 08 dec 2014, 10:54

vraagje, wil je deze extra lampen altijd met andere lampen aanschakelen? Anders zou je van de huidige lampen een draaitje kunnen trekken naar het relais om te schakelen. Als het goed is gebruikt het relais zo weinig stroom dat de canbus voro je lampen hier geen problemen mee moet hebben

Gebruikersavatar
HansD
Berichten: 3057
Lid geworden op: 10 sep 2008, 13:30
Type: R1200RT/LC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Rotterdam
Locatie: Bergschenhoek

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door HansD » 08 dec 2014, 14:10

1-handed schreef:Hoi Hans

Volgens mij heb ook 30 ook zo staan op de tekening ,stond ik mijn laatste reactie verkeer dus :evil:
Is de aansluiting op de acc. stekker wel nuttig i.v.m. uitschakelen lampen _001
De accessoirestekker (3x woordwaarde!) wordt via het contact geschakeld. Dan kun je nooit vergeten je lampen uit te doen, en is je accuutje niet zo snel leeg.
Er is geen excuus om geen airbagvest te dragen

Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 08 dec 2014, 18:10

UPDATE

Lemoi Wil zelf bepalen wanneer ik de lampen aan wil hebben :mrgreen:

De eerste succes volle test met glans doorstaan bij proef opstelling , lampen branden

Hele zondag geknipt / gesoldeerd en een mooie kabelboom gemaakt.
Wilde eerst de draden door de valbeugel leiden, maar dit geeft een hoop werk bij demontage van de valbeugel ( bv. bij een beurt )
Heb een oude stekker verbinding gevonden die ik gebruik, zo kunnen de lampen en of valbeugel gemakkelijk gedemonteerd worden

Met de huiding opstelling ( schakelaar met verlichting ) werkt het TOP , wat een bak LICHT :geek:
Relais inmiddels geplaatst ( naast de radiobak ) en de meeste draden netjes weggewerkt.

http://www.1-handed.com/images/content/ ... 182206.JPG
http://www.1-handed.com/images/content/ ... 182225.JPG

Moet nu wachten op de schakelaar zonder verlichting ( waterdicht ) en in de rechterkant inbouwen,

Bij de huidig schakelaar ( met verlichting ) gaat er 1 naar het relais, de andere 2 zijn van de acc. stekker
Hoe gaat dit bij de nieuwe schakelaar ( 2 polig ) _001

Gebruikersavatar
HansD
Berichten: 3057
Lid geworden op: 10 sep 2008, 13:30
Type: R1200RT/LC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Rotterdam
Locatie: Bergschenhoek

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door HansD » 08 dec 2014, 19:15

1-handed schreef:UPDATE

Lemoi
Hoe gaat dit bij de nieuwe schakelaar ( 2 polig ) _001
+ opzoeken in de acc. Stekker, die gaat naar de ene stekker van de schakelaar, andere gaat naar 86 van het relais, en klaar is kees!
Er is geen excuus om geen airbagvest te dragen

Gebruikersavatar
Beamer63
Berichten: 110
Lid geworden op: 15 dec 2013, 01:16
Type: Ik heb een ander type BMW
Bijz: R Nine T Racer
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Tilburg
Locatie: omgeving Tilburg

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door Beamer63 » 08 dec 2014, 19:28

Beste Bert ,

Alleen de massa draad van accessoirestekker (boordstekkerdoos ) wordt dan niet gebruikt.(alleen voor lampje schakelaar)
Dus :
*voeding schakelaar : plus van accessoirestekker gebruiken (wordt automatisch de stroom uitsgeschakeld ongeveer 1 minuut
Na uitschakelen contact.Dit gebeurt overigens ook bij gebruik van de navigatie stekker !)
Alternatief is + van stadslicht gebruiken (verwacht geen probleem met can bus)
*Uitgaande draad schakelaar: naar relais.

Indien schakelaar tussen accu en lampen wordt gezet is belasting voor schakelaar te groot ( Max 6 amp schakelaar zonder lampje en schakelaar met lampje Max 20 amp)

Zoal reeds eerder vermeld is het relais een soort " zware " schakelaar die door een klein stroompje ( via een schakelaartje met minimale belasting ) wordt ingeschakeld.

Peter

Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 08 dec 2014, 19:44

Duidelijk, word vervolgd zodra de schakelaar er is Big RT Smile

stay tuned -kwijling-

Gebruikersavatar
Lemoi
2019
2019
Berichten: 647
Lid geworden op: 12 feb 2012, 21:08
Type: R1200RT/LC
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: 's-Hertogenbosch

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door Lemoi » 09 dec 2014, 09:43

misschien weer wat doms (ik ken de 1200Rt helemaal niet (ja nu ik een nieuwe heb maar daar heb ik nog maar heel weinig aan gesleuteld (een nieuwe toeter erin hangen))

Als de schakelaar met licht, op de acc stekker zit en daar komt een + en GND uit dan zou je toch gewoon de GND draad kunnen doorknippen en gaat het lampje op de knop niet meer aan. Of mis ik nu iets? Zit er nog wat raars in de schakelaar? De relais heeft alleen +12V nodig en de andere kant heb je al aan de GND

(GND draadje dan wel aan je schakelaar kant en niet "voor" de acc. stekker doorknippen :-) )

Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 09 dec 2014, 21:07

UPDATE 2

Schakelaar ontvangen en gelijk de schuur in gegaan
Alles aangesloten en wat denk je ................. HET WERK PERFECKT Big RT Smile

Mede dank aan vele forum leden is het mij gelukt met weinig kennis van stroom en 1 hand :D om alles werkend te krijgen.
Wat een TOP forum _004
Nu valbeugels aanpassen ( beugeltjes lassen ) en dan alles weer afwerken
http://www.1-handed.com/images/content/ ... 210456.png
Bijgevoegd het aansluit schema zoals ik ze gemonteerd heb

Het een en ander is ook te bewonderen op de Motorbeurs Utrecht ( stand SMvG )
Als alles klaar is volgen nog een paar foto's

Gebruikersavatar
1-handed
Berichten: 1023
Lid geworden op: 12 jul 2011, 20:01
Type: R1200RT
Bijz: www.1-handed.com
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Sappemeer
Contacteer:

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door 1-handed » 09 dec 2014, 21:17

Lemoi schreef:misschien weer wat doms (ik ken de 1200Rt helemaal niet (ja nu ik een nieuwe heb maar daar heb ik nog maar heel weinig aan gesleuteld (een nieuwe toeter erin hangen))

Als de schakelaar met licht, op de acc stekker zit en daar komt een + en GND uit dan zou je toch gewoon de GND draad kunnen doorknippen en gaat het lampje op de knop niet meer aan. Of mis ik nu iets? Zit er nog wat raars in de schakelaar? De relais heeft alleen +12V nodig en de andere kant heb je al aan de GND

(GND draadje dan wel aan je schakelaar kant en niet "voor" de acc. stekker doorknippen :-) )



de schakelaar heb ik gewisseld ondat deze niet waterdicht is , nu wel _004

Gebruikersavatar
Lemoi
2019
2019
Berichten: 647
Lid geworden op: 12 feb 2012, 21:08
Type: R1200RT/LC
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: 's-Hertogenbosch

Re: Lampen aansluiting dilemma

Ongelezen bericht door Lemoi » 10 dec 2014, 11:03

ah, ok. Mooi ik zal op de beurs naar je zoeken, dan kan ik het eens zien

Gesloten

Terug naar “Over: Elektrisch/electronisch gedeelte”