BMWerkplaats - specialist in BMW Boxermotoren
Motorhuis Zwolle

 

Ottenhoff Motoren - Badhoevedorp

 

Motor Service Amersfoort - Ede

 
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
Onderdeel Quispel Motoren - Deurne

 
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
QCMotortechniek - Almere

 

motorbanden en motoronderdelen
 

Wat is er te doen?

 

Accu's. toebehoren, energiesystemen
 

Het BMW RT Forum steunt al 7 jaar de CliniClowns

Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

betreffende het elektrische gedeelte van je RT

Moderators: JOS WRSM, EileRT

Gesloten
Halibo
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 apr 2018, 11:42
Type: R1200RT
Bijz: Bouwjaar 2011, geïmporteerd uit Engeland
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Noord-Limburg

Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Halibo » 06 jul 2018, 14:24

Ik heb zo gauw niets over mijn probleem kunnen terugvinden, dus leg ik het hier - wellicht nogmaals - op tafel.
Onlangs werd ik tijdens een toertochtje met mijn R 1200 RT (2011) geconfronteerd met de uitval van mijn display. Het beeld viel ineens "op zwart" en toerenteller en snelheidsmeter vielen terug naar nul. Ook de verlichting viel uit en richtingaanwijzers functioneerden niet meer. Een aantal malen sprong e.e.a. weer aan, maar na een tijdje viel alles weer uit en bleef alles uit. De motor zelf bleef gelukkig gewoon lopen, dus ik ben direct naar huis gereden. Ik heb wat zitten proberen met mijn alarminstallatie (Datatool), maar dit had geen effect (c.q. daar lag het volgens mij niet aan). Het gekke is dat ik de motor gewoon met de sleutel uit kan schakelen en daarna ook weer gewoon kan starten, zonder dat ik dus kan zien in welke versnelling hij staat, hoe laat het is, hoeveel benzine ik nog heb etc. Ik heb de motor geruime tijd aan een druppellader gehangen, maar ook dit heeft geen effect gehad. Mijn dealer adviseert om de alarminstallatie te laten uitbouwen teneinde het probleem op te lossen.
Mijn voor de hand liggende vraag is, of iemand mijn probleem herkent en weet wat de oorzaak zou kunnen zijn. Is uitbouwen van het alarm inderdaad de oplossing of zijn er wellicht nog andere opties ?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

Gebruikersavatar
EileRT
Moderator
Moderator
Berichten: 2943
Lid geworden op: 11 feb 2012, 12:06
Type: R1100RT
Bijz: Bj. 2000 + ZTechnikVStream-HyperPro-StebelNautilus
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Drachten

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door EileRT » 06 jul 2018, 15:11

Ik herken het probleem niet met de motor, wel met de auto: een versleten printplaat van het display.

Feit is dat de boardcomputer (ZFE) nog wel werkzaam is (je kunt immers gewoon starten en rijden) maar het tijdelijk uitvallen van de snelheidsmeter, toerenteller en verlichting wijst op een versleten printplaat.
Met vriendelijke motorgroet,
Eilert

Afbeelding

Isaac
Berichten: 548
Lid geworden op: 14 mar 2014, 16:40
Type: R1100RT
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Maassluis

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Isaac » 06 jul 2018, 16:01

Een alarm is een start blokkering. Het display uitschakelen heeft, zoals nu ook blijkt dat je gewoon kan rijden, geen zin.
Het alarm uitbouwen kost geld en gaat niet werken. Ik zou een andere dealer zoeken die er wel verstand van heeft.

Gebruikersavatar
EileRT
Moderator
Moderator
Berichten: 2943
Lid geworden op: 11 feb 2012, 12:06
Type: R1100RT
Bijz: Bj. 2000 + ZTechnikVStream-HyperPro-StebelNautilus
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Drachten

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door EileRT » 06 jul 2018, 23:43

Halibo schreef:
06 jul 2018, 14:24
Mijn dealer adviseert om de alarminstallatie te laten uitbouwen teneinde het probleem op te lossen.
Isaac schreef:
06 jul 2018, 16:01
Een alarm is een start blokkering. Het display uitschakelen heeft, zoals nu ook blijkt dat je gewoon kan rijden, geen zin.
Het alarm uitbouwen kost geld en gaat niet werken. Ik zou een andere dealer zoeken die er wel verstand van heeft.

+ 1
Met vriendelijke motorgroet,
Eilert

Afbeelding

Halibo
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 apr 2018, 11:42
Type: R1200RT
Bijz: Bouwjaar 2011, geïmporteerd uit Engeland
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Noord-Limburg

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Halibo » 29 jul 2018, 16:30

Door vakanties heeft het even geduurd, maar het probleem is opgelost.
Het bleek wel degelijk een defect in de centrale unit van de alarminstallatie te zijn. Vraag me niet om het technisch uit te leggen, maar door dit defect werd de stroomtoevoer geblokkeerd, ook als de startonderbreking niet was geactiveerd. De alarminstallatie is verwijderd en de motor rijdt weer als een zonnetje (dat deed hij toch al, maar zonder rem- en knipperlichten of enige informatie over snelheid, brandstofhoeveelheid e.d. is het niet prettig rijden).

Gebruikersavatar
Dingeman
Berichten: 532
Lid geworden op: 20 nov 2011, 11:31
Type: Ik heb geen motor (meer)
Bijz: Had een R1200RT, bj 2012, Zumo 590, Sena SMH10
Land: NL
Woonplaats of omgeving: West Brabant

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Dingeman » 30 jul 2018, 08:31

Dus als ik het goed begrijp, toch een paar forumleden wat voorbarig geweest met hun advies om "een andere dealer te zoeken die er wel verstand van heeft".
Om kilometers te rijden, moet je eerst meters maken.

Isaac
Berichten: 548
Lid geworden op: 14 mar 2014, 16:40
Type: R1100RT
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Maassluis

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Isaac » 30 jul 2018, 09:44

Halibo schreef:
29 jul 2018, 16:30
Het bleek wel degelijk een defect in de centrale unit van de alarminstallatie te zijn. Vraag me niet om het technisch uit te leggen, maar door dit defect werd de stroomtoevoer geblokkeerd, ook als de startonderbreking niet was geactiveerd.
Ik denk dat dit ook niet technisch uitgelegd kan worden. Als je als dealer wat voorstelt en het blijkt toch nog niet te werken dan zoek je verder en met wat geluk vindt je dan de echte fout. Maar dat kan je moeilijk tegen een klant vertellen.
Dingeman schreef:
30 jul 2018, 08:31
Dus als ik het goed begrijp, toch een paar forumleden wat voorbarig geweest met hun advies om "een andere dealer te zoeken die er wel verstand van heeft".
Ik begrijp uit jouw woorden dat je dus weet hoe een alarm werkt. Jammer dat je dat dan niet eerder aangeeft.

Gebruikersavatar
Dingeman
Berichten: 532
Lid geworden op: 20 nov 2011, 11:31
Type: Ik heb geen motor (meer)
Bijz: Had een R1200RT, bj 2012, Zumo 590, Sena SMH10
Land: NL
Woonplaats of omgeving: West Brabant

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Dingeman » 30 jul 2018, 10:36

Isaac schreef:
30 jul 2018, 09:44
Halibo schreef:
29 jul 2018, 16:30
Het bleek wel degelijk een defect in de centrale unit van de alarminstallatie te zijn. Vraag me niet om het technisch uit te leggen, maar door dit defect werd de stroomtoevoer geblokkeerd, ook als de startonderbreking niet was geactiveerd.
Ik denk dat dit ook niet technisch uitgelegd kan worden. Als je als dealer wat voorstelt en het blijkt toch nog niet te werken dan zoek je verder en met wat geluk vindt je dan de echte fout. Maar dat kan je moeilijk tegen een klant vertellen.
Dingeman schreef:
30 jul 2018, 08:31
Dus als ik het goed begrijp, toch een paar forumleden wat voorbarig geweest met hun advies om "een andere dealer te zoeken die er wel verstand van heeft".
Ik begrijp uit jouw woorden dat je dus weet hoe een alarm werkt. Jammer dat je dat dan niet eerder aangeeft.
Dat heb je dan verkeerd begrepen.
Om kilometers te rijden, moet je eerst meters maken.

Gebruikersavatar
Bert M
Moderator
Moderator
Berichten: 2287
Lid geworden op: 26 dec 2011, 16:45
Type: Ik heb een ander type BMW
Bijz: F650GS
Land: Verenigd Koninkrijk
Woonplaats of omgeving: Nottinghamshire

Re: Geen display, geen verlichting, maar ik kan "gewoon" rijden.

Ongelezen bericht door Bert M » 02 aug 2018, 06:55

Alles wat je aan elektronica toevoegt aan een voertuig, kan op de gekste plekken vreemde storingen geven. Ik sta niet verbaasd dat het uitbouwen van het alarm in dit geval soulaas heeft geboden. Zelfs al zou het probleem niet eens in het alarm zelf gezeten hebben, maar bijvoorbeeld in de additionele bekabeling, massa-aansluitingen of wat dan ook. Laten we elkaar hier verder niet proberen de maat te nemen. Probleem is opgelost...
Met vriendelijke motorgroet
Bert M

Le Làmh Làidir Bratach Bhan Chlann Aoidh

Afbeelding

Gesloten

Terug naar “Over: Elektrisch/electronisch gedeelte”