Pagina 1 van 1

Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 20 aug 2019, 19:13
door RobNIJ
Nadat ik een cameraset op de motor (R1200RT) gebouwd heb geeft de boordcomputer geen bandenspanning meer weer. Toevallig of een storing of een kabel losgetrokken?
Waar zouden kabels moeten liggen?
Heeft iemand een tip?
Rob

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 20 aug 2019, 22:21
door siebke
De RDC-ontvanger zit onder de buddyseat, heb ik gelezen. Als je daar bezig bent geweest, zou ik daar de bekabeling eerst controleren. Of het zou een zenderstoring kunnen zijn die de frequentie van het RDC-signaal stoort....

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 21 aug 2019, 21:02
door Xangadib
Wat voor cameraset is het? Er zijn een aantal sets op de markt die storen op bluetooth/wifi signalen.

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 31 aug 2019, 23:06
door RobNIJ
Ik heb de kabels gecontroleerd en die lijken allemaal goed aangesloten.
Als ik de voeding van de camera's (het set met voor en achtercamera) eruit haal (die zit op het achterste stopcontact), zou de bandenspanning weer gewoon aangegeven worden? Als dit zo is, wat zou ik er dan aan kunnen doen dat dit geen storing meer geeft?
Met groet,
Rob

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 01 sep 2019, 08:13
door Isaac
Er uit halen hoeft natuurlijk niet. Als ze niet onder spanning staan en uit staan dan zouden ze (kunnen ze) niet storen.
Ik zou eerst even kijken of het probleem weg is. Zo ja dan gaan we een oplossing zoeken. Zo nee dan heb je mogelijk toch ergens wat los of stuk getrokken.

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 02 sep 2019, 21:39
door RobNIJ
vandaag getest. bevindingen:
Op weg naar mijn werk, camera's aan. Geen bandenspanning, na ca. 30 minuten gele gevarendriehoek
Bij aankomst op werk, bij test: gaf alleen bandenspanning voor aan.
Stekker eruit gedaan van de camera's, zit bij stekkerdoos achter. De recorder zit in het handschoenenvak
Op weg naar huis, na 15 minuten controle: hij geeft beide bandenspanningen aan.
Stekker er weer in gedaan.
geen alarmen gehad, BC stond op buitentemperatuur
bijna thuis aangekomen eerst geen aanduiding van bandenspanningen.
bij de laatste 100 meter alleen bandenspanning achter.

Schijnbaar stoort het camerasysteem: Double Lens HD, Motorcycle Recorder via AliExpress.
Hoe zou dit te verhelpen zijn?
Met groet,
Rob

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 02 sep 2019, 22:15
door Isaac
Heb je alleen de stekker er in gehad (dus de voeding aangesloten) of heb je ook de camera's aan gehad?
In het eerste geval kunnen de draden stralen en dat is goed te ontstoren.
In het 2e geval stralen de camera's en dat is wat lastiger maar mogelijk wel te verhelpen.

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 02 sep 2019, 22:24
door RobNIJ
De camera's gaan vanzelf aan als er spanning op komt en de motor gaat bewegen.

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 03 sep 2019, 07:21
door Isaac
Het kan vanaf 2 kanten komen. De camera zelf straalt of de voedings draden naar de camera stralen de storing rond.
Als het de voeding betreft zou je net voor de camera een spoeltje om de voeding kunnen aanbrengen. Veel ongewenste straling worden door deze smoor spoel dan geabsorbeerd. Deze spoeltje zie je wel eens vaker om een snoertje heen zitten. Bij computer adapters zitten ze ook vaak.
Deze zijn ook los in de handel en je kan het standaard snoertje er gewoon een paar keer door heen wikkelen.
De camera kan dan nog wel storen maar de antenne (de voedings draden) zijn dan afgesloten voor de storingen.
Dit is even de simpelste oplossing om mee te beginnen.

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 03 sep 2019, 15:02
door Lemoi
kunnen meerdere problemen zijn. meeste zijn hierboven vermeld
Voeding, EMC,..

Als ik het goed heb is dit camera systeem ook draadloos -> harmonische storingen -> zorg ervoor dat de elektronica verder uit elkaar ligt. En liefst niet "in line of sight" van de bandenspanning elektronica.

Het blijft een China setje en daar zijn ze niet altijd even nauwkeurig met EMC en geschakelde voedingen

Weet niet hoe oud de bandenspanning zenders er in de banden inzitten. Misschien batterij bijna op maar dat zal we heel toevallig zijn

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 03 sep 2019, 18:26
door Edward1968
Is de motor al uitgelezen, scheelt een hoop giswerk.

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 03 sep 2019, 22:23
door RobNIJ
cameraset is niet draadloos

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 04 sep 2019, 10:29
door QuickFix
RobNIJ schreef:
03 sep 2019, 22:23
cameraset is niet draadloos
Nee, maar kan wel HF ("HoogFrequent") storingen veroorzaken op de ontvanger van de RDC: in een camera (en de meeste elektronica) zit namelijk een zgn. klok die de pulsjes voor de microprocessor in het apparaat verzorgt.
Wanneer dit niet goed is afgeschermd (zoals bij veel goedkope Chinese spullen), dan kan dit van invloed zijn op de rest van je elektronica (en kan in potentie zelfs gevaarlijk zijn als cruciale systemen, zoals je ABS, worden gestoord).

De bekabeling van een dergelijk apparaat kan dan gaan werken als antenne, maar als het apparaat zelf niet (goed) is afgeschermd, dan kan dat op zichzelf ook als ongewenste "Zender" gaan werken.
De bekabeling kun je eventueel d.m.v. een smoorspoel ontstoren en de camera/display/bediengedeelte zelf door deze in een metalen behuizing (of andere kooi van Faraday) te stoppen. :idea:

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 10 sep 2019, 20:03
door RobNIJ
vandaag ferrietkernen besteld, kijken of dat helpt (kosten 3 euro, verzendkosten 7 euro)
Rob

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 20 sep 2019, 12:09
door RobNIJ
Zaterdag geplaatst, bij voorste camera, achterste camera en de voeding.
Probleem lijkt opgelost, bedankt voor de goeie tip!
Alleen nog kijken of de opnames goed geworden zijn.
Met groet,
Rob

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 20 sep 2019, 13:58
door Isaac
Gelukkig dat het slechts de voedings draden zijn geweest. De storing komt dan wel uit de camera maar de voedingsdraden staan als een antenne te stralen. Soms kan de oplossing simpel zijn en in dit geval lijkt het gelukt. Heel fijn. Bedank voor het vermelden van de oplossing. _004

Re: Geen bandenspanning in BC

Geplaatst: 09 okt 2019, 11:05
door RobNIJ
Systeem net op tijd voor elkaar. Vorige week kreeg ik alarm lage bandenspanning, een dikke schroef in mijn pas nieuwe achterband.