BMWerkplaats - specialist in BMW Boxermotoren
Motorhuis Zwolle

 

Ottenhoff Motoren - Badhoevedorp

 

Motor Service Amersfoort - Ede

 
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
Onderdeel Quispel Motoren - Deurne

 
Mordamus - webhosting - emailhosting - domeinnamen
QCMotortechniek - Almere

 

motorbanden en motoronderdelen
 

Wat is er te doen?

 

Accu's. toebehoren, energiesystemen
 

Het BMW RT Forum steunt al 7 jaar de CliniClowns

Coderen m.b.v. MotoScan

Zelf sleutelende leden vertellen over hun project en/of laten de voortgang daarvan zien.

Moderators: JOS WRSM, Bert M

Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 17 apr 2019, 08:42

Geinspireerd door het draadje viewtopic.php?f=61&t=14062&p=148873&hil ... an#p148873 heb ik ook de volle versie van MotoScan aangeschaft, had alleen helaas iets te laat door dat de AliExpress adapter niet voor alle functies werkt, dus die moet nog vervangen worden.

Ik vroeg me af of er bijvoorbeeld op mijn RT-P extra zaken geactiveerd kunnen worden, op de app lijkt het of dat moet kunnen. Zo zou ik graag ooit een RDC systeem inbouwen (zit standaard niet op mijn RT-P) en misschien een buitenlucht temperatuursensor aansluiten.

Zijn er al leden die op deze manier extra functies hebben geactiveerd? Op andere fora/Facebook wordt gesteld dat de dealeRT dat moet doen tegen flinke kosten (vanuit BMW).

Gebruikersavatar
Edward1968
Berichten: 53
Lid geworden op: 08 okt 2017, 21:34
Type: Overig R-serie
Bijz: R1200R
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Fijnaart
Contacteer:

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Edward1968 » 17 apr 2019, 21:55

Extra functies kunnen alleen aangestuurd worden als een geschikte ECU voorhanden is. Kijk eerst eens rustig met de app wat er nu voorhanden is op je motor.

Op mijn site een kleine voorbeschouwing:
https://www.bmw-motorfiets-diagnose.klarenaar.com

Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 18 apr 2019, 11:18

Bedankt voor de reactie en link, fijn dat je de moeite hebt genomen om e.e.a. uit te leggen. Ik ga zeker alles eerst eens rustig uitproberen.

Op mijn R1200RT-P (2011) is niet geleverd met RDC (TPMS) of alarm, die zou ik eventueel willen toevoegen, evenals de buitenlucht temperatuur sensor (€15 bij Boonstra).

In de overheidsuitvoering heb ik de digitale snelheid op het display staan (handig!), maar ook de bekende optie om de snelheid "vast te zetten" op het display m.b.v. de info knop. Deze optie heb ik natuurlijk niet nodig en ik zou het handiger vinden om de bandenspanning te kunnen aflezen of de buitentemperatuur o.i.d.

Ik ga lekker hobbyen en zal laten weten hoe alles gaat.

Gebruikersavatar
Nico4sen
2019
2019
Berichten: 834
Lid geworden op: 03 jul 2011, 12:26
Type: R1200RT
Bijz: Ex-P met mudflap, V-Stream en Grip Puppies
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Hartje Fryslân

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Nico4sen » 18 apr 2019, 22:23

Ben benieuwd of je hier wat aan kan wijzigen. Zou zeer interessant zijn

"In de overheidsuitvoering heb ik de digitale snelheid op het display staan (handig!), maar ook de bekende optie om de snelheid "vast te zetten" op het display m.b.v. de info knop. Deze optie heb ik natuurlijk niet nodig en ik zou het handiger vinden om de bandenspanning te kunnen aflezen of de buitentemperatuur o.i.d."

Hartelijke groet,

Nico


Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 25 apr 2019, 08:30

Ik heb wat verder gespeeld met MotoScan, in combinatie met mijn Ali-Express ELM327 zijn er toch nog wel wat functies die blijken te werken, alleen de service-reset lukt nog niet, nieuwe adapter is onderweg dus ik ben benieuwd.

Het lijkt goed mogelijk om functies als alarm, RDC en buitenluchttemperatuur aan te schakelen, het is me alleen nog niet duidelijk hoe ik deze waarden dan op het display moet krijgen, ik blijf hardnekkig de optie om snelheid "vast te zetten" zien, nog even verder speuren dus.

Wat me tegenvalt is dat er nergens een lijst te vinden is met de betekenis van alle afkortingen, zie screenshots in de bijlagen van dit bericht. Heeft iemand een idee wat dit allemaal betekend (sommige begrippen laten zich goed raden, anderen niet)...

Groeten, Bas
Screenshot_20190422-125707_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125658_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125649_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125641_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125633_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125618_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125610_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125602_MotoScan.jpg
Screenshot_20190422-125553_MotoScan.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Edward1968
Berichten: 53
Lid geworden op: 08 okt 2017, 21:34
Type: Overig R-serie
Bijz: R1200R
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Fijnaart
Contacteer:

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Edward1968 » 25 apr 2019, 11:29

Veel Ali adapters kunnen niet schrijven naar de ECU, dit is nodig voor de service-reset. Enige kennis is wel gewenst als je dieper in coderen doorgaat. De vertaling is matig, ik ben daar momenteel met de app-ontwikkelaar over in gesprek.

Gebruikersavatar
Wuls
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 mar 2018, 15:51
Type: R1200RT
Bijz: Ex Nederlandse Politiemotor uit 2012
Land: Netherlands
Woonplaats of omgeving: Eindhoven

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wuls » 22 mei 2019, 21:16

Als je een RDC unit wilt inbouwen en aanzetten dan heb je wellicht iets aan dit bericht: viewtopic.php?f=61&t=14279&p=149483#p149483

Je hebt dan ook een apparaatje nodig om de sensor te laten "ontdekken" door de RDC unit en deze met de sensoren samen te laten werken.

Ik heb zo'n apparaatje liggen, dus als je een RDC unit hebt gevonden en je wilt de sensoren laten werken met de RDC unit, dan roep je maar.

Groet en succes met MotoScan! Voor mij tot nu een prima app!

Willem.

Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 03 jun 2019, 15:42

Even een tussentijdse update: I.v.m. een op hande zijnde verhuizing niet zoveel kunnen doen met betrekking tot het coderen met behulp van MotoScan. De meeste opties, zoals in de screenshots, blijven een beetje mysterieus, ik hoop dat een toekomstige update van MotoScan hier wat opheldering gaat geven.

Ik heb toch wel het een en ander geprobeerd, maar heb op het LCD scherm geen merkbare veranderingen kunnen veroorzaken, het RT-P specifieke regeltje waar je de snelheid kan vastzetten met de info knop (ook wel "high-score" genoemd ;) ) blijft hardnekkig staan.

Na mijn verhuizing zal ik e.e.a. weer oppakken. In de tussentijd bedankt voor alle reacties.

Gebruikersavatar
Wuls
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 mar 2018, 15:51
Type: R1200RT
Bijz: Ex Nederlandse Politiemotor uit 2012
Land: Netherlands
Woonplaats of omgeving: Eindhoven

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wuls » 03 jun 2019, 17:28

Ok. Duidelijk verhaal. Ik hoop dat je verhuizing voorspoedig gaat....

Ik zie wel dat jij andere opties hebt dan ik. Ik zou niet weten hoe ik de snelheid zou kunnen vastzetten met de info-knop. Ook zie ik bij jou een hoop schermpjes die ik niet heb (of in ieder geval tot nu toe niet gezien heb) :)

Als je weer aanspreekbaar bent na de verhuizing, dan horen wij het wel weer via dit draadje.

Veel succes met de verhuizing!

Groet, Willem.

Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 10 jul 2019, 10:34

Verhuizing klaar, ik ben er weer :).

Ik begrijp van het FB RT-P groepje, dat het nogal uitmaakt welke ELM adapter je gebruikt ism MotoScan (werd al voor gewaarschuwd natuurlijk). Het blijkt dat met een goedkopere adapter het lijkt alsof er vanalles gecodeerd/geprogrammeerd is, maar dat dit dan op de een of andere manier toch niet goed gaat.

Ik heb de correcte adapter inmiddels besteld, hopelijk kan ik komend weekend e.e.a. proberen en terug rapporteren.

RonDenHaag
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 mei 2019, 10:51
Type: R1200RT
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Den Haag

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door RonDenHaag » 10 jul 2019, 13:37

Wiz38506 schreef:
25 apr 2019, 08:30
Ik heb wat verder gespeeld met MotoScan, in combinatie met mijn Ali-Express ELM327 zijn er toch nog wel wat functies die blijken te werken, alleen de service-reset lukt nog niet, nieuwe adapter is onderweg dus ik ben benieuwd.
Interessant! Welke AliExpress adapter/hulpstuk heb je gekozen? Ik kom meerdere uitvoeringen tegen op AliExpress.


Die MotoScan programma, lijkt mij een app voor op de mobiel?

Deze website is voor mijn doen erg summier opgesteld maar laat wel zien wat het o.a. kan doen.

ben erg benieuwd hoe het werk en wat het zoal kost. Ikzelf heb een probleem met mijn BMW alarm. Deze gaat niet aan en heb de batterij in de afstandsbediening ook vernieuwd en nog steeds geen resultaat. Dacht inderdaad aan dat het een storing kan zijn en wilde dit geverifieerd hebben. Dit lijkt me een mooie mogelijkheid om ook de overige functies uit te lezen van mijn BMW motor.
BMW R1200RT
Bouwjaar: 2007
Kleur: Titansilber
Opties: ABS - ESA - Cruise Control - Handvat+zadel verwarming - Radio/CD-speler

RonDenHaag
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 mei 2019, 10:51
Type: R1200RT
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Den Haag

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door RonDenHaag » 10 jul 2019, 13:39

Edward1968 schreef:
25 apr 2019, 11:29
Veel Ali adapters kunnen niet schrijven naar de ECU, dit is nodig voor de service-reset. Enige kennis is wel gewenst als je dieper in coderen doorgaat. De vertaling is matig, ik ben daar momenteel met de app-ontwikkelaar over in gesprek.
Oei... kan je aangeven welke adapters van AliExpress niet werken? Zie mijn bovenstaande berichtje met link naar de eerder genoemde adapter.
BMW R1200RT
Bouwjaar: 2007
Kleur: Titansilber
Opties: ABS - ESA - Cruise Control - Handvat+zadel verwarming - Radio/CD-speler

Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 10 jul 2019, 16:26

Ik heb youtube filmpjes gezien van mensen die het met een Ali adapter hebben gered, maar ik begrijp dat je voor een betrouwbaar resultaat toch één van de aanbevolen adapters moet gebruiken.

Overigens kan je met een Ali adapter wel storingen uitlezen en meldingen resetten, coderen/programmeren en service-interval resetten gaat niet. Je kan het eerst eens met een goedkope adapter proberen en later besluiten om een duurdere aan te schaffen. Ik heb een Ancel WIFI (v1.5) via Ali express en wacht nu op de officiele ODBScan adapter die aanbevolen wordt door de programmeur van de MotoScan app.

Gebruikersavatar
Wuls
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 mar 2018, 15:51
Type: R1200RT
Bijz: Ex Nederlandse Politiemotor uit 2012
Land: Netherlands
Woonplaats of omgeving: Eindhoven

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wuls » 10 jul 2019, 20:49

Tja, AliExpress ... hmmm...

Ik heb in ieder geval wel een werkende adapter en kabel gekocht bij AliExpress. Het werkt alleen niet altijd direct de eerste keer... en moet ik twee of soms wel drie keer dezelfde actie herhalen. Daarom had ik besloten om een originele adapter en kabel te bestellen. Die doen het in ieder geval prima. Ik kan alle schrijf-acties uitvoeren die ik wil en dat is best prettig. Ik heb bij AliExpress ook een navigatie systeem aangeschaft. Op dat apparaat heb ik Motoscan geïnstalleerd zodat ik altijd Motoscan bij mij heb. Daarbij heb ik als standaard gereedschapsuitrusting ook de Ali-kabel en adapter in de opbergvakken gestopt, zodat ik altijd (nou ja altijd - tenzij de accu kapot gaat) de boordcomputers uit kan lezen. Daarnaast heb ik tegenwoordig ook een power-charger bij mij van: jawel! AliExpress. Dat ding heeft mij al twee keer toegestaan om anderen weer verder te helpen omdat hun accu niet voldoende power meer had om het startproces te volbrengen :(.

Gebruikersavatar
Wiz38506
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mar 2018, 07:51
Type: R1200RT
Bijz: RT-P uit 2011
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Alkmaar

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wiz38506 » 17 jul 2019, 10:33

De UniCarScan adapter is binnen ik heb meteen van alles uitgeprobeerd. Service interval resetten gaat nu probleemloos en na het uitvoeren van een codeer-actie van het Combi display wordt dit nu bevestigd door een reset van het display.

Helaas is het me (nog) niet gelukt om boordcomputer (BC) achtige zaken als brandstofverbruik en buitentemperatuur op het display te krijgen, de digitale snelheid en de "memo" functie blijven zichtbaar. Ik zal de komende tijd nog wat meer instellingen proberen te wijzigen in de hoop dat het antwoord ligt in een van de termen in MotoScan die ik niet begrijp.

Als iemand in de omgeving Alkmaar zijn service interval wil laten resetten, dan ben je welkom.

Gebruikersavatar
Wuls
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 mar 2018, 15:51
Type: R1200RT
Bijz: Ex Nederlandse Politiemotor uit 2012
Land: Netherlands
Woonplaats of omgeving: Eindhoven

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Wuls » 17 jul 2019, 11:00

Lijkt erop alsof de BC uitgezet is. Ik weet niet of daar een instelling voor is, maar wellicht staat er bij jou iets uit dat aan moet staan. Misschien is het een idee om screenshots te delen, zodat we de verschillen kunnen ontdekken? Lijkt mij wel handig want er zijn altijd wel instellingen die je "onder de knie" moet zien te krijgen door instellingen te vergelijken. Ik ga eens kijken hoe mijn instellingen zijn en of ik iets kan ontdekken ... wordt vervolgd ...

Gebruikersavatar
Nico4sen
2019
2019
Berichten: 834
Lid geworden op: 03 jul 2011, 12:26
Type: R1200RT
Bijz: Ex-P met mudflap, V-Stream en Grip Puppies
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Hartje Fryslân

Re: Coderen m.b.v. MotoScan

Ongelezen bericht door Nico4sen » 17 jul 2019, 13:56

Voor mij is dit ook een interessant draadje. Ik heb ook een RT-P. Lijkt me mooi als ik ipv de het locken van een snelheid de BC functies zou hebben.

Hartelijke groet,

Nico


Plaats reactie

Terug naar “Sleutelprojecten van leden”