Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ben je opzoek naar een andere motor en wil je een BMW R...RT kopen? Stel dan je vragen aan de huidige eigenaren.

Moderators: EileRT, JOS WRSM

Gesloten
fransgabler

Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door fransgabler »

Het RT forum houdt zich bezig met allerlei zaken die de BMW RT boxermotoren aangaan. Als aspirant kopers op zoek gaan naar een geschikt exemplaar, dan is het verstandig om sowieso deze rubriek over de aankoop van motoren in algemene zin goed door te nemen.

Daarnaast brengt het motormerk BMW een aantal specifieke zaken met zich mee, die het vermelden voor de aspirant koper - die nog onbekend is met het merk BMW - waard zijn. Die informatie staat in de diverse rubrieken van dit forum vermeld, maar niet altijd even expliciet en ook verspreid over verschillende posts. Er zijn punten van aandacht die opgaan voor het merk BMW in algemene zin, maar zeker ook aandachtspunten die specifiek per type RT verschillen.

BMW heeft een kenmerkend en verschillend detail per type toegepast, waardoor de - voor een buitenstaander - op elkaar lijkende uitvoeringen al van enige afstand van elkaar onderscheiden kunnen worden. Er zijn wel wat uitzonderingen op, maar toch.

Niet iedereen van dit forum zal het met onderstaande info eens zijn en velen zullen ook vinden dat er zaken ontbreken. Het zij zo, deze post is geschreven nav kennis die opgedaan is zowel uit diverse bronnen waaronder het RT en G(elände S(strasse) forum, naast eigen ervaringen vanaf 1975 met Japanse twee- en viertakt motoren en diverse K(ompakt) en R types BMW t/m de 1200 DOHC.

BMW boxermotoren worden aangeduid met een R van Roadster, gevolgd door een indicatie van de cilinderinhoud. Als de boxers met een volledige kuip worden afgeleverd ontvangen ze de toevoeging van R(eise) T(our). Die indicaties zijn terug te zien in de R(oadster) 80/100/850/1100/1150/1200/1250 R(eise) T(our).

Praktisch gezien gaat het forum vooral over de R850 RT t/m - in ieder geval voorlopig - de R1250 RT. Van de BMW R1800 is geen RT uitvoering uitgebracht en dat ligt ook niet in de lijn der verwachtingen.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 06 jun 2021, 13:45, 14 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Het sporen van de motor:

Ongelezen bericht door fransgabler »

Bij een RT wordt het achterwiel aangedreven door een cardan. Dat is een onderhoudsarme verbinding tussen de versnellingsbak en het achterwiel. Er is weinig, maar wel degelijk onderhoud aan de cardan uit te voeren. Berucht zijn de zogenaamde splines bij alle types BMW. Met name bij de oudere types – de zogenaamde tweekleppers en K 75/100 /1100– is het een beste klus om de splines te smeren. Bij de vierkleppers is dat al een stuk eenvoudiger geworden. Wordt het invetten van de splines niet uitgevoerd, dan slijt de vertanding af tot het moment dat het achterwiel niet meer aangedreven wordt.

Er zijn twee manier om er achter te komen of de splines gesmeerd zijn:
1. Dat blijkt door de cardan uit de klok te verwijderen en de splines te inspecteren en zonodig in te vetten met speciaal vet.
2. Dat blijkt uit de onderhoudshistorie met bonnen waarop het invetten van de splines vermeld staat bij de betreffende km stand.

Door de constructie van de cardan kent het achterwiel van een RT in de lengterichting maar één stand. Bij een proefrit is het van belang om met beleid het stuur even los te laten en te voelen of de motor rechtdoor gaat. Over het algemeen gaat een BMW pas rechtdoor door het bovenlichaam aan de linkerkant van de motor te brengen. Veel BMW ees ‘sporen‘ niet zoals een kettingfiets dat wel doet of kan doen. Sommige bestuurders ergeren zich daar dood aan en anderen hebben het niet eens in de gaten.

Het is wel een typisch BMW kwaaltje, wat terug te leiden is op de geometrie van de motor. De geometrie is aan de achterkant links-rechts niet identiek uitgevoerd door de plaatsing van de cardan, die niet in de hartlijn van de motor is geplaatst. Bij de meeste types zit de cardan rechts en de uitlaat links, maar bijvoorbeeld bij de 1200 LC serie is dat precies andersom. Het achterwiel kan tov het voorwiel wel 2 à 3 cm uit het spoor staan in tegenstelling tot Japanse kettingfietsen.

Erger je je aan dat constante trekken aan het stuur, laat de motor dan staan en zoek vooral een ander exemplaar. Het achterwiel is in tegenstelling tot een ketting-aangedreven fiets niet in te stellen t.o.v. het voorwiel.

De BMW is ook wat gevoelig op het stuur door het onevenredig afslijten van met name de voorband. Door de ronde glooiing van de wegen om het water af te voeren, slijten de banden van achteraf gezien aan de linkerkant meer dan aan de rechterkant. Sterk afgesleten banden versterken het trekken aan het stuur naar één kant. Dat is goed te voelen na het monteren van een paar verse banden, waarna de BMW voelbaar beter spoort.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 16:56, 6 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

De versnellingsbak en het schakelen:

Ongelezen bericht door fransgabler »

Het schakelen op een BMW verloopt grosso modo anders dan op een Japanse kettingfiets. Vanaf de jaren 30 al geven BMW motoren – een en ander afhankelijk van de vaardigheid van de bestuurder en het specifieke exemplaar- flinke knallen bij het schakelen. Vooral bij het terugschakelen van 3 naar 2 kan er een forse knal vanuit de versnellingsbak komen. Voor BMW bestuurders is dat redelijk business as usual, in ieder geval tot 1997. Tot die tijd wordt bij de tandwielen een rechte vertanding toegepast, na die tijd wordt de vertanding schuin uitgevoerd.

Toch komen de knallen ook nog na 1997 regelmatig voor. Als dat een punt van ergernis is, zoek vooral verder naar een exemplaar dat beter schakelt. Schakelknallen verdwijnen niet, al wil dikkere olie in de versnellingsbak nog wel eens verlichting brengen. Rijd vooral bij een proefrit ook de versnellingsbak warm. Daarmee nemen de knallen niet af, maar juist toe en dan weet je waar je aan toe bent. De laatste types RT hebben daar al steeds minder last van, mede door het gebruik van de quickshifter.
fransgabler

De remmerij:

Ongelezen bericht door fransgabler »

Het zogenaamde ‘wobbelend’ remmen komt bij BMW motoren nogal eens voor. Daarmee wordt bedoeld dat er bij een flinke remkracht niet gelijkmatig door beide voorremschijven wordt afgeremd. Het is net alsof delen van de remschijven sterker vertragen dan andere delen. Het heeft niets te maken met kromme remschijven, bij meting blijken die schijven vaak mooi recht te lopen.

Nieuwe rempads helpen niet, nieuwe remschijven in combinatie met nieuwe remvoeringen vaak wel. Weet dat BMW remschijven niet goedkoop zijn - dat gaat op voor bijna alle BMW onderdelen - en dat daar ook nieuwe remvoeringen bij horen. Die vernieuwingen laten uitvoeren – zelf uitvoeren is altijd goedkoper maar niet iedereen gegeven - is al gauw een extra kostenpost tussen de 700 en 900 euro.

Bij m’n R100RT wisselde ik het wobbelend remmende voorwiel teneinde raad voor m’n R80 voorwiel, waarna beide motoren prachtig evenredig en hard remden. Tsja…, zeg het maar..
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 11:25, 1 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Het Anti - Blokkering - Systeem: ABS 1 en 2

Ongelezen bericht door fransgabler »

Het ABS systeem van BMW is zeker tot 2007 een echt zorgenkindje en kan een aspirant koper op korte of iets langere termijn ook flink op kosten kan jagen.

BMW past als eerste motorfabrikant het ABS toe op de K75/100 serie. Het systeem is te herkennen aan een in het zicht geplaatste zwarte cilinder, met een rode of witte ABS bestickering. Deze motoren zijn inmiddels wat minder in omloop en bij mijn weten is deze eerste serie ABS op de zogenaamde tweekleps BMW RT boxermotoren nooit geleverd.

Met het uitkomen van de vierkleps R850RT en R1100RT boxers wordt het zogenaamde ABS 2 geïntroduceerd. Dit ABS 2 systeem is een eenvoudige module, die in een aantal gevallen hoorbaar te herkennen is aan een klik of piep na de eerste omwentelingen van het voorwiel. Bij deze vorm van ABS is nog geen CBS (Combined Brake System) toegepast. Het voorwiel wordt met het remhendel op het stuur bediend en het achterwiel met de voetrem. Alle remkracht wordt geleverd door de bestuurder, rembekrachtiging wordt bij de ABS 1/2 systemen nog niet toegepast.

Dit type ABS is door de tamelijk eenvoudige constructie ook niet bijzonder kwetsbaar. Op mijn R850 RT kon het zelfs met een schakelaar in de kuip worden in- en uitgeschakeld. Het is echter een stukje techniek waar de tand des tijds wel invloed op kan uitoefenen. De revisie/reparatie kan bij het ABS 2 systeem oplopen tot zo’n dikke 1000 euro aan toe.

Dit type ABS is tot ongeveer 2001 op de RT ees toegepast. De vernieuwing van de remvloeistof kan op de traditionele manier gebeuren en is daardoor zelf goed uit te voeren.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 24 mei 2021, 13:00, 5 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

ABS 3 oftewel Integraal ABS

Ongelezen bericht door fransgabler »

Met de introductie van de R1150 RT serie wordt door de BMW ingenieurs een buitengewoon knap en gecompliceerd stukje techniek afgeleverd met de toepassing van het Integraal ABS systeem, ook wel ABS 3 genoemd. Over dit systeem schreef ik eerder al het een en ander. Ook op het forum wordt er veel aandacht aan besteed. Er is zelfs een complete poll mee opgetuigd, waaruit blijkt dat de ABS pomp niet het betrouwbaarste onderdeel van de RT boxer is.

Juist omdat het systeem zo ingenieus is samengebouwd vanuit het ABS en nu ook met CBS en bekrachtigde remmen, blijkt de toegepaste servopomp gevoelig te zijn voor storingen. Het vervelende daarvan is dat bij het uitvallen van een de systemen de hele unit niet langer functioneert en dan gereviseerd of vervangen moet worden. Ernstiger is het acute verlies aan remkracht als de pomp het begeeft. De remkracht valt dan voor 80 procent weg en het is onveilig - ondanks het advies van BMW om zo naar een dealer te rijden - om daarmee verder te rijden. Houd er rekening mee dat de motor op een trailer opgehaald moet worden, wat heel vervelend is als de motor gebruikt wordt voor een buitenlandse trip.

Voor zowel het ABS 2 als het ABS 3 systeem geldt dat het systeem het langer kan volhouden als de oude rubber leidingen worden vervangen door staalomwonden exemplaren en de unit bij het ouder worden jaarlijks wordt doorgespoeld. Omdat de servopomp veel stroom verbruikt, is het ook van belang de spanning van de accu op peil te houden. Zelfs dan kunnen de pompen van het ABS 2 en 3 systeem het alsnog begeven. Sommige bestuurders hebben nog nooit een probleem gehad, bij anderen gaf de pomp éénmalig of zelfs vaker de geest ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Eigenlijk is er maar één bedrijf dat zich aan de revisie van de pomp met garantie waagt en dat is
RH Electronics in Duitsland

Een dealer in Nederland zal een defecte ABS pomp uitbouwen, opsturen naar Duitsland en weer inbouwen. Tijdens de zomer van 2020 bedroeg de wachttijd bij deze Duitse firma al tenminste vier weken, wat knap vervelend is als dat scenario zich midden in de zomer afspeelt. De revisie van de ABS 3 pomp is rond de 800 euro, ex in- en uitbouw. De vervanging met een nieuwe pomp valt met 2500-2800 euro nog veel duurder uit, maar kent dan alleen de levertijd van de nieuwe pomp en de wachttijd van de garage of dealer.

Het geheel uitschakelen van de ABS pomp - met een paar elektronische aanpassingen om de herhaalde foutmeldingen uit te schakelen - komt rond de 200 a 300 euro uit. Met het passeren van de pomp vervallen echter het ABS, het CBS systeem én de rembekrachtiging.
Bij het homogeniseren door de RDW is dit type R1150RT toegelaten voor de Europese wegen met die specifieke werkende ABS 3 unit. Het is dan ook de vraag of bij een ernstig ongeluk- waarna altijd technisch onderzoek plaatsvindt – de verzekering uitbetaalt in het geval de ABS unit verwijderd blijkt te zijn en de motor niet herkeurd is door de RDW.

Los daarvan moet iedere bestuurder die voor een dergelijke keuze staat zich afvragen of het verstandig is om met de pomp een aantal veiligheidsvoorzieningen van zijn/haar motor te verwijderen. Bij die overweging is het niet onbelangrijk om daar ook de veiligheid van de mede weggebruikers in te betrekken.

Het ABS 3 systeem is toegepast op R en K motoren vanaf 2001 tot en met 2006. Let op: ook de 1200 serie - die in 2005 geïntroduceerd werd - is het ABS 3 systeem tot aan 2007 toegepast. Het ABS 3 systeem is te herkennen aan een jankend geluid dat onder de tank vandaan komt en toeneemt naarmate er harder geremd wordt. Dat janken is wel eens vervelend, staand op een helling bij een langdurig rood stoplicht. Bij de R1150 RT remt het voorwiel mee met het achterwiel bij gebruik van zowel de remhandel op het stuur als de voetrem. Vandaar de naam ABS 3 oftewel het Integraal ABS. Uitsluitend achter remmen - een vaardigheid die handig is bij het langzaam draaien van korte bochtjes - is in deze uitvoering niet mogelijk. Bij ex- overheidsfietsen is het uitsluitend op het achterwiel remmen wel weer mogelijk gemaakt.

Ook hier geldt: het vervangen van de rubber voor staalomwonden leidingen en het jaarlijks spoelen van de remleidingen en de module kunnen de levensduur van het systeem verlengen. Bij een RT moet er veel plaatwerk worden verwijderd en is het doorspoelen een stuk ingewikkelder dan bij het ABS 2 systeem. De jaarlijkse kosten van het doorspoelen van het ABS 3 systeem bij een RT liggen dan ook tussen de 150 en 200 euro.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 24 mei 2021, 13:06, 12 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Het integrale ABS 4 systeem

Ongelezen bericht door fransgabler »

In 2007 verlaat BMW de constructie van de samengebouwde bekrachtigde module voor al haar R en K modellen. Daarvoor in de plaats komt het ABS 4 systeem, waarbij met de voet op de rem uitsluitend de achterrem wordt bediend en met de remhendel op het stuur alle drie de remschijven aan de voor- en achterzijde aan het werk worden gezet. Daarmee is het zogenaamde slepend remmen - bij het draaien van korte bochtjes - met uitsluitend het achterwiel weer mogelijk.

Het ABS 4 systeem is betrouwbaarder dan het ABS 3 systeem en de meeste storingen doen zich voor bij de koolborstels van de elektromotor, in het bijzonder bij de uitvoeringen tot 2010. Zoals een forumlid schrijft: ‘De geleiding van de koolborstels is bij de eerste de beste boormachine beter uitgevoerd.’ Ook hier moet de beplating van de RT verwijderd worden om bij de elektromotor te komen. De koolborstels kunnen dan weer gangbaar in hun geleiding worden gemaakt, al is dat geen eenvoudig klusje. Een compleet gereviseerde elektromotor is echter al vanaf 250 euro te verkrijgen.

Met koolborstels die niet meer geleiden is nog steeds goed af te remmen, getuige het remmen met het contact uit. Ook het doorspoelen van het systeem kan op de traditionele wijze worden uitgevoerd en hoeft niet te worden uitbesteed. Een halve liter DOT 4 remvloeistof à 9.95 euro volstaat voor de complete verversing. De rekening van het láten doorspoelen ligt ook beduidend lager dan bij het ABS3 systeem, omdat er geen plaatwerk verwijderd hoeft te worden, er geen speciaal gereedschap (BMW trechter) en ook geen tijdrovende ingewikkelde procedure voor nodig is.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 23 sep 2021, 22:58, 5 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Konstant Fahr Ruckeln ook wel KFR genoemd.

Ongelezen bericht door fransgabler »

Wat betreft de motorloop en KFR is er ook wel het een en ander typisch BMW gerelateerd te melden.
Als de motor niet heel goed staat afgesteld is het KFR effect dat de motor bij lagere toerentallen - denk aan het naderen en nemen van bijvoorbeeld een rotonde- wat onregelmatiger gaat lopen. Dat wordt het Konstant Fahr Ruckeln genoemd. Over het precies afstellen van beide cilinders ten opzichte van elkaar is ook op het forum veel informatie te vinden.

Een boxermotor heeft twee grote potten van cilinders, die recht tegenover elkaar staan. Bij de betrekkelijk kleine 850 serie is er nog sprake van een mooie ronde motorloop. Door de beperkte omvang van de op- en neergaande massa en draaiende delen zijn er ook nauwelijks trillingen. Het vermogen daarentegen is redelijk beperkt en de 6e versnelling ontbreekt. In mijn beleving ‘maalt’ het blok al boven de 110 km/uur, wat niet erg rustig rijdt. Het frame van de 850 is overbemeten, is precies hetzelfde als dat van de grotere en sterkere broer de 1100 serie.

De 1100 serie mist die 6e versnelling ook, maar heeft door het grotere vermogen een andere gearing naar het achterwiel gekregen, waardoor het malen van het motorblok minder snel voorkomt. Het blok van de 1100 trilt wel meer dan dat van de 850 en heeft door de grotere cilinderinhoud en de toepassing van één bougie per cilinder – ook wel monospark genoemd - last van het KFR effect. ‘Last hebben van’ is overigens persoonlijk bepaald.

Om het KFR tegen te gaan wordt bij de introductie van de R1150 RT serie rond 2002/2003 een noviteit toegepast: behalve de primaire bougie op de traditionele plek in de kop van de cilinder wordt nu ook een secundaire bougie toegevoegd. Met de toepassing van een secundaire bougie verdwijnt het KFR effect, maar door de grotere en daarmee zwaardere bewegende delen neemt het trillen verder toe. De R1150 RT serie kan om die reden wat rauw aanvoelen. Ook dat is persoonlijk bepaald, de rauwe loop heeft ook wel wat krachtigs en stoers in zich. De toepassing van de secundaire bougie leidt tot de naam ‘ Twinspark’. De R1150 RT serie krijgt wel de broodnodige 6e versnelling, waarmee op hogere snelheden toch een rustiger motorloop wordt bereikt.

Bij de R1200 RT serie wordt de twinspark toepassing gehandhaafd en om het trillen te elimineren wordt een balansas in het blok toegepast. Een R1200 RT heeft wat meer vermogen, een hoger koppel en trilt door de balansas beduidend minder dan de R1100 RT/R1150 RT serie.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 17:31, 8 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Aandrijving kleppen en gevolgen voor het rijden:

Ongelezen bericht door fransgabler »

Waar bij de tweekleps RT ees de kleppen nog worden aangedreven door stoterstangen en tuimelaars door de nokkenas vanuit het blok zelf, worden de kleppen bij de vierkleps RT motoren tot 2010 al aangedreven door een enkele bovenliggende nokkenas die de tuimelaars aan het werk zetten. Bij de R1200 RT serie vanaf 2010 worden de kleppen niet langer aangedreven door tuimelaars vanuit één bovenliggende nokkenas (Over-Head-Camshaft), maar worden de kleppen rechtstreeks door twee bovenliggende nokkenassen geopend. (Double-OHC)

Het stellen van de kleppen is bij een OHC motor met een enkele bovenliggende nokkenas een klus die zelfstandig goed uit te voeren is. Bij een DOHC blok hoeft de klepspeling in principe minder vaak bijgesteld te worden, maar is het klusje meteen wat ingewikkelder. Reden voor velen om dat stukje onderhoud uit te besteden.

Een DOHC RT rijdt weer een stukje prettiger, in vergelijk met een OHC motorblok komen er nog minder trillingen voor en de motor laat zich wel heel eenvoudig afknijpen én op toeren jagen. Er is dan ook een klein verschil in vermogen en koppel in het voordeel van het DOHC blok.

Bij de introductie van de watergekoelde RT de zogenaamde Liquid Cooled versie verandert veel. De droge platenkoppeling – waarover straks meer- tussen carter en versnellingsbak vervalt voor de meervoudige natte en goed toegankelijke platenkoppeling aan de voorzijde van het blok. Het is eigenlijk een heel andere motor dan de voorgangers en veel standaard onderdelen van voor 2014 passen niet meer op de LC serie.

Wel levert de eerste serie LC RT uit 2014 een aantal kinderziektes op, wat overigens aan meer eerste types BMW lijkt te kleven. Voor velen is daarmee de laatste DOHC Oilhead R1200RT uit de jaren 2010-2013 het ultieme en betaalbare motorblok.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 16:04, 2 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Droge platenkoppeling, duurzaamheid en kosten van vervanging:

Ongelezen bericht door fransgabler »

BMW is van oudsher fabrikant van automobielen. Om die reden zijn alle motoren tot 2014 voorzien van een droge enkelvoudige platenkoppeling die zich laat vergelijken met de koppeling in auto’s. De koppeling is grosso modo versleten tussen de 80- en 120.000 km, hoewel dat sterk afhankelijk is van het gebruik door voorgaande eigenaren. Het is wel iets om rekening mee te houden.

De vervanging van de koppeling is lang niet door iedereen zelf uit te voeren en kost bij de monteur rond de 1000 euro afhankelijk of ook de hydraulische slave aan vervanging toe is. Een monteur is met deze vervanging al gauw een hele werkdag bezig. De motor is halverwege de klus nauwelijks nog te herkennen, is in tweeën gesplitst en hangt om die reden aan de achterkant aan een stel spanbanden.

De koppeling moet helaas ook vervangen worden als de oliekeerringen van het koppelingshuis naar het carter en/of de versnellingsbak lekken. Dan is de droge platenkoppeling gezien en is de dure vervanging door het lekken van een simpel oliekeerringetje - van minder dan een tientje - noodzakelijk. Daar is bij aankoop al enigszins zicht op te krijgen door onder de motor te kijken. Onderin het koppelingshuis - kijk even onder het motorblok - zit een drainage-gaatje voor de afvoer van deze lekkage. Als een oliekeerring - ook wel seal genoemd - lekt, zul je rondom dat gaatje een natte olieplek aantreffen. Vind je dat gaatje niet? Dat kan het zijn dat er een schroef of bout in gedraaid is om de lekkage van de oliekeerring(en) te maskeren. Laat zo'n motor staan, of reken tussen de 700 - 1000 euro bij de aanschafprijs als je die reparatie moet laten verrichten.

Bij de LC RT uitvoeringen vanaf 2014 is voor het eerst de meervoudige natte platenkoppeling toegepast. Deze meervoudige natte platenkoppeling is tamelijk eenvoudig – eigenlijk zoals bij alle niet-BMW motoren muv bijvoorbeeld Guzzi en Ducati – in dit geval aan de voorzijde van het motorblok te vervangen.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 21 aug 2021, 11:15, 9 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Het tanklint:

Ongelezen bericht door fransgabler »

In de moderne vierkleppers is op het display een benzinemeter zichtbaar, die tot augustus 2010 wordt aangestuurd door het zogenaamde tanklint. Dit is een soort flexibele staaf in de tank die de stand van de aanwezige benzine meet en in blokjes op het display weergeeft.

Dit tanklint kan gevoelig zijn voor elektrische storingen en heeft ook de neiging onder het eigen gewicht te bezwijken als er veel gereden wordt op klinkerwegen met een grotendeels lege tank. De vervanging van dit lint kan in euro's aardig oplopen, met name door het arbeidsloon. Op het forum wordt daar ook aandacht aan besteed. De vervanging van het tanklint kan bij de monteur zomaar oplopen tot 400 euro. Er is ook een alternatieve goedkopere oplossing voor zo'n vijf tientjes met de zogenaamde emulator. De meter geeft dan altijd een volle tank aan, maar de hinderlijk knipperende waarschuwingen verdwijnen uit het display. Door ouderwets op de dagteller te rijden te rijden wordt stilstand met een lege tank voorkomen.

Vanaf augustus 2010 valt BMW terug op het oude en betrouwbare vlottersysteem. Dat systeem wordt ook vaak achteraf ingebouwd als het tanklint het begeven heeft. In de handel zijn daar ombouwsets voor te krijgen. Het kost allemaal geld, wat iedereen natuurlijk liever aan brandstof besteedt.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 17:37, 8 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Electronic Suspension Adjustment oftewel ESA

Ongelezen bericht door fransgabler »

Vanaf 2007 is het mogelijk om op de RT ESA als optie te bestellen. Bij de laatste types R1250 RT is het zelfs een hele kluif om ESA te vermijden. Het ESA systeem biedt de mogelijkheid om de veervoorspanning te regelen voor:
- Solo rijder
- Solo rijder met bagage
- Solo rijder met duo passagier.

Daarnaast zijn er ten aanzien van de uitgaande demping drie standen in te stellen in combinatie met bovenstaande instellingen
- Comfort
- Normaal
- Sport

Het was en is een duur systeem om als optie te bestellen, tikt zomaar de 960 euro of zoveel meer aan voor de beperkte mogelijkheden die het feitelijk biedt. Als de motor niet over ESA beschikt, dan is de veervoorspanning prima handmatig – zoals in de voorgaande types -en bovendien traploos in te stellen met een draaiknop ipv een knopje op het stuur en een afbeelding in de boordcomputer.

Blijft over dat er nog drie standen kunnen worden ingesteld, waarvan de gemiddelde tourrijder het verschil niet in alle gevallen zal merken. Het systeem is in die zin storingsgevoelig dat het om de 30 à 50.000 km al toe kan zijn aan een grondige en daarmee prijzige revisie.

Een BMW dealer zal het defecte ESA niet reviseren maar gedeeltelijk of geheel vervangen tegen BMW prijzen. In Nederland is echter een goed alternatief met JJ Suspension die gespecialiseerd is in ESA revisie. De prijzen voor revisie zijn op de site terug te lezen. Dat JJ Suspension daar een gezonde omzet mee behaalt is ze van harte gegund, maar het zegt wel iets over de beperkte duurzaamheid van het BMW ESA systeem.

Voor een aantal BMW rijders is het defect raken van de ESA de directe aanleiding om traditionele dempers te monteren of de gelegenheid aan te grijpen om veren en/of dempers te vervangen voor die van het gerenommeerde merk Hyperpro. Die kunnen overigens - uiteraard tegen een aanzienlijke meerprijs - ook alsnog worden uitgerust met ESA.

Door het uitnemen van de bestuurders-buddyseat is de achterdemper redelijk goed waar te nemen. Dan kan gekeken worden of de demper lekkage vertoont en /of voldoende dempt en of het ESA werkt. Ook de voordemper wordt met hetzelfde ESA systeem aangestuurd en kan op die manier worden gecontroleerd. Wees niet teleurgesteld als je droomfiets het systeem niet heeft en bereid je voor op de onherroepelijke revisie van het ESA systeem indien het wel aanwezig is.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 18:28, 9 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Standaard en accessoires op een RT occasion

Ongelezen bericht door fransgabler »

• Meestal wordt een gebruikte RT geleverd met de standaard BMW zijkoffers. In principe hebben alle BMW sloten van die motor dezelfde sleutel. Een topkoffer zal niet altijd erbij geleverd worden. Topkoffers zijn wel weer gebruikt los te koop, maar reken bij de grotere koffers als de R1200 RT serie op zo’n 300 a 350 euro. De kleinere koffers van de 850/1100/1150 serie zijn wat voordeliger te krijgen. Vaak zijn de koffers in de motorkleur aan de zijkant door het gebruik beschadigd. Het spuiten van het deksel is door iedere professionele spuiterij goed uit te voeren. De oorspronkelijke kleur is te achterhalen middels het VIN nummer en het kleurnummer staat op een sticker onder de buddy. Reken per kant op tussen de 50 à 90 euro spuiten, afhankelijk van de voorbewerking en de staat.

• Bij de R1200 RT serie is tot 2014 op de tank standaard een rail gemonteerd om de BMW tanktas op te kunnen bevestigen. Dat is een prima toevoeging, gebruikte OEM (Original Equipment Manufacturer Parts) tanktassen worden aangeboden vanaf zo’n 70 euro. After market tassen van andere merken zijn in diverse maten te verkrijgen en zijn een stuk voordeliger geprijsd. Houd er rekening mee dat de BMW tanktassen een beperkt formaat hebben, ook al kunnen ze in drie stappen worden vergroot. Mocht je een Xram op je M8 stuurbout hebben bevestigd, houd er dan ook rekening mee dat de tanktas het zicht op de XRam belemmert. De navigatie kan dan beter met een pasbeugel boven de klokken worden bevestigd. Die beugels zijn niet goedkoop – tussen de 50 en 150 euro – en te verkrijgen bij bijvoorbeeld waypoint.

• Elektronische cruise control (cc) verschijnt als optie vanaf de R1200 RT serie. Zeker als de motor voor langere stukken wordt gebruikt, is de cc een zinvolle toevoeging op de motor. Het kan dan ook de moeite waard zijn om aan een motor met cc de voorkeur te geven. After market cc 's zijn meestal mechanische apparaten die op het stuureind worden geschroefd. Mechanische cc’ s reageren niet op tegenwind, hellingen en ontkoppelen ook niet automatisch bij het remmen. De nieuwste series R1250 RT hebben uiteraard een adaptieve cc, zoals die ook al enige tijd in de auto industrie wordt toegepast.

Handvatverwarming (hvv) hebben de meeste BMW ees standaard. Check wel of de hvv ook echt functioneert.

• Het standaard scherm zal niet voor iedereen boven de 1.80 mtr lengte voldoen, maar er is genoeg aanbod aan betaalbare en vergrote schermen vanaf 150 tot 250 euro. ZZ Technik levert ze pasklaar voor alle types BMW. Het verschil met de beperkte standaard omvang t/m bouwjaar 2010 is zeker de moeite waard.

• Reparaties bij een erkende BMW dealer zijn echt kostbaar en er wordt niet in alle gevallen maatwerk geleverd. Er zijn ook BMW specialisten die dat maatwerk wel leveren. De bekendste daarvan zijn Motor Service Amersfoort te Ede en QC motortechniek te Almere.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 18:40, 8 keer totaal gewijzigd.
fransgabler

Tot slot:

Ongelezen bericht door fransgabler »

Een BMW boxer is een fijne motor, ook als blijkt dat niet direct uit de bovenstaande posts. Een boxer roept bij de meeste mensen een prettig gevoel op als ze er op wegrijden, maar er zijn ook mensen die het een gedateerde rammelkast vinden. De aspirant koper mag helemaal zelf uitzoeken hoe de BMW boxer hem/haar bevalt. Maak er om die reden vooral een wat langere proefrit van en spreek dat ook af met de eigenaar.

De keuze voor een boxer is niet zelden een keuze voor langere tijd en voor sommigen zelfs voor hun actieve motorleven. Niet toevallig denk ik tot de laatste categorie te behoren. Ondanks dat het concept van de boxermotor uit 1922 dateert, worden er vanaf de R80 RT stapsgewijs een aantal verbeteringen en noviteiten toegevoegd die het rijden met de boxermotor zonder meer 21e eeuw waardig maken. Door het wegvallen van de traditionele zware tourmachines als de Yamaha FJR 1300 en de Honda Pan European liggen er voor de RXXX RT meer dan ooit kansen om een breed publiek te bedienen. Ik heb genoten van de ontwikkelingen vanaf de R80 tot aan de R1200 RT DOHC, al had ik de basale R80 nooit moeten wegdoen.

Dit is dan ook een handreiking voor mensen die nog niet/nauwelijks bekend zijn met het motormerk BMW en de mogelijke kosten die na de aanschaf van een specifieke BMW occasion kunnen voorkomen.

Het loont beslist de moeite de verschillende rubrieken op het forum door te nemen voordat er gericht naar een BMW RXXXRT boxer-occasion gezocht wordt.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 02 jul 2021, 20:08, 3 keer totaal gewijzigd.
skull
Berichten: 88
Lid geworden op: 06 jul 2015, 19:44
Type: Ik heb een andere motor
Land: Belgium
Woonplaats of omgeving: Buggenhout

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door skull »

Heb er van genoten, knap geschreven _004
fransgabler

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door fransgabler »

skull schreef: 03 mei 2021, 09:06 Heb er van genoten, knap geschreven _004
Dank je wel. ;)

Hopelijk geeft de post wat steun bij de keuze voor een RT bij aspirant kopers die wat minder ingevoerd zijn in het typische boxer-rijden.
Dat boxeren ligt de een wat beter dan de ander, zo goed als dat opgaat voor vier in lijn, staande twins en V motoren.

Karakter hè, in combinatie met persoonlijke voorkeur.


@Frank, ook bedankt voor de onderstaande tip. Ik ga er nog ff (= even) met de vlooienkam doorheen.
Laatst gewijzigd door fransgabler op 05 mei 2021, 17:58, 4 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
fschuurman
Berichten: 353
Lid geworden op: 18 feb 2020, 22:51
Type: R1200RT
Bijz: R 1200 RT LC
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Heerhugowaard
Contacteer:

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door fschuurman »

Mooie tekst en flink wat werk in gezeten. Zeker waar een aspirant koper zijn voordeel mee kan doen.

Tip uit mijn praktijk door het voorkomen van de afkortingen. Zoals nl, hvv en nog een paar. Ik moest ff nadenken waardoor ik de alinea nogmaals moest lezen.

Ook RT ees duurde ff, ondanks dat het vast perfect Nederlands is, lijkt mij als je ees vervangt door motoren het even soepeler leest.

Nogmaals, petje af!
Groet,
Frank

Sinds 2018 herintreder op de motor.
Yamaha XT350 - Honda NT650V - BMW R1200RT/LC
jbazelmans
Berichten: 245
Lid geworden op: 19 mei 2020, 12:49
Type: R1200RT
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Midden-Limburg

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door jbazelmans »

Hoe kun je eigenlijk testen of je ESA nog werkt? Zie je dempers van de motor bewegen als je een andere voorinstelling kiest?
fransgabler

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door fransgabler »

jbazelmans schreef: 05 mei 2021, 18:42 Hoe kun je eigenlijk testen of je ESA nog werkt? Zie je dempers van de motor bewegen als je een andere voorinstelling kiest?
Zie voor de werking van het ESA de verwijzing in de url in het betreffende artikeltje.
In dat filmpje is de werking van ESA goed te zien, maar het is in real life vooral goed te voelen. Dat gaat als volgt:

Hoewel het beter is - to put it mildly - niet met duo passagier en bagage op de motor de Esa veer-voorspanning te verhogen of zelfs te verlagen, kun je de motor omhoog voelen rijzen als je half staand / zittend - waarbij je feeling houdt met je buddy - de hoogste stand instelt.
Dito omgekeerd bij het instellen van de laagste stand vanuit de hoogste stand. Uiteraard stilstaand met een stationair draaiende motor.

Overigens is het voor het systeem goed om het regelmatig te gebruiken, te vergelijken met de servo pomp van het ABS 3 systeem, waarbij de veer -voorspanning het beste kan worden ingesteld vanaf de middenbok. Daarmee wordt het systeem gebruikt, zonder het te zwaar te belasten. Het is maar een klein elektromotortje dat anders de hele motor omhoog moet schroeven.

Motortjes die niet/nauwelijks gebruikt worden hebben de neiging om vast te corroderen. Ik rijd eigenlijk altijd solo en m.u.v (sorry @Frank :D ) vakanties bijna altijd zonder bagage. Alle reden om het ESA regelmatig aan het werk te zetten om te voorkomen dat het altijd in dezelfde stand blijft staan en daarmee vast komt te zitten.

Er is geen verschil met de instelbare draaiknop van het pre-Esa tijdperk, met dien verstande dat de veer-voorspanning van het het ESA slechts drie keuzes biedt, waar met de draaiknop de veer-voorspanning geheel traploos kan worden ingesteld. Een vast-gecorrodeerde handmatige draaiknop door gebrek aan gebruik komt niet of nauwelijks voor en is eenvoudig gangbaar te maken.

De werking van Esa 1 en 2 vertoont overeenkomsten met het ingewikkelde ABS 3 / Integraal ABS uit de jaren 2001-2006. Gedurende een periode zijn het technische hoogstandjes, maar de vraag is wel wat de meerwaarde van die systemen is in relatie tot de meerprijs en de kosten van reparatie en/of vervanging. Het is niet zozeer de vraag óf het ESA stuk gaat, maar wanneer het stuk gaat.

Na de reparatie of vervanging van het ESA systeem hebben de meeste rijders even wat minder financiële armslag.
tamme
Berichten: 128
Lid geworden op: 08 feb 2009, 12:44

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door tamme »

het valt eigenlijk nog best mee wat er aan een BMW boxer kan mankeren, icon_welcome
bert111bel
Berichten: 56
Lid geworden op: 06 nov 2019, 15:28
Type: R1200RT
Bijz: hij is niet mooi blauw :-)
Land: België
Woonplaats of omgeving: LENDELEDE

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door bert111bel »

tamme schreef: 06 mei 2021, 12:42 het valt eigenlijk nog best mee wat er aan een BMW boxer kan mankeren, icon_welcome
wat het meest blijft hangen is het hele ABS gedoe vind ik ... _001 maakt mij alleen maar bang om het ook mee te maken :(
jbazelmans
Berichten: 245
Lid geworden op: 19 mei 2020, 12:49
Type: R1200RT
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Midden-Limburg

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door jbazelmans »

fransgabler schreef: 05 mei 2021, 19:30
jbazelmans schreef: 05 mei 2021, 18:42 Hoe kun je eigenlijk testen of je ESA nog werkt? Zie je dempers van de motor bewegen als je een andere voorinstelling kiest?
Zie voor de werking van het ESA de verwijzing in de url in het betreffende artikeltje.
In dat filmpje is de werking van ESA goed te zien, maar het is in real life vooral goed te voelen. Dat gaat als volgt:

Hoewel het beter is - to put it mildly - niet met duo passagier en bagage op de motor de Esa veer-voorspanning te verhogen of zelfs te verlagen, kun je de motor omhoog voelen rijzen als je half staand / zittend - waarbij je feeling houdt met je buddy - de hoogste stand instelt.
Dito omgekeerd bij het instellen van de laagste stand vanuit de hoogste stand. Uiteraard stilstaand met een stationair draaiende motor.

Overigens is het voor het systeem goed om het regelmatig te gebruiken, te vergelijken met de servo pomp van het ABS 3 systeem, waarbij de veer -voorspanning het beste kan worden ingesteld vanaf de middenbok. Daarmee wordt het systeem gebruikt, zonder het te zwaar te belasten. Het is maar een klein elektromotortje dat anders de hele motor omhoog moet schroeven.

Motortjes die niet/nauwelijks gebruikt worden hebben de neiging om vast te corroderen. Ik rijd eigenlijk altijd solo en m.u.v (sorry @Frank :D ) vakanties bijna altijd zonder bagage. Alle reden om het ESA regelmatig aan het werk te zetten om te voorkomen dat het altijd in dezelfde stand blijft staan en daarmee vast komt te zitten.

Er is geen verschil met de instelbare draaiknop van het pre-Esa tijdperk, met dien verstande dat de veer-voorspanning van het het ESA slechts drie keuzes biedt, waar met de draaiknop de veer-voorspanning geheel traploos kan worden ingesteld. Een vast-gecorrodeerde handmatige draaiknop door gebrek aan gebruik komt niet of nauwelijks voor en is eenvoudig gangbaar te maken.

De werking van Esa 1 en 2 vertoont overeenkomsten met het ingewikkelde ABS 3 / Integraal ABS uit de jaren 2001-2006. Gedurende een periode zijn het technische hoogstandjes, maar de vraag is wel wat de meerwaarde van die systemen is in relatie tot de meerprijs en de kosten van reparatie en/of vervanging. Het is niet zozeer de vraag óf het ESA stuk gaat, maar wanneer het stuk gaat.

Na de reparatie of vervanging van het ESA systeem hebben de meeste rijders even wat minder financiële armslag.
Ben net door de facturen aan het bladeren die ik bij de motor hebgekregen. Daar vindt ik niets over revisie of vervanging van schokbrekers (BMW dealer onderhouden, dus ik zou een vervanging verwachten) Motor is gewoon volgens het onderhoudsschema onderhouden.
Ik voel de motor op en neer gaan wanneer ik, stilstaand met lopende motor en met beide voeten op de grond, de voorspanning verander. dus dat werkt wel. Of de verschillende rij-instellingen (normaal/comfort/sport) weet ik niet. Geen idee hoe je dat moet controleren.

Misschien voor de zekerheid toch eens een afspraak maken bij JJ suspension om te laten controleren hoe het er mee zit. Mocht er iets niet goed zitten dan kan ik dat misschien nog onder garantie laten fiksen (6 maanden garantie gekregen)
fransgabler

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door fransgabler »

jbazelmans schreef: 18 mei 2021, 19:54 Of de verschillende rij-instellingen (normaal/comfort/sport) weet ik niet. Geen idee hoe je dat moet controleren. Misschien voor de zekerheid toch eens een afspraak maken bij JJ suspension om te laten controleren hoe het er mee zit.
Voordat je dat doet, kijk eerst eens even naar het filmpje dat JJ Suspention zelf heeft geplaatst over de standen Comfort en Sport. Dat scheelt je de rit er naartoe en nog eens 2 x 15 euro. Tot voor kort was dat bedrag nog goed voor een redelijk volle tank benzine. ;) Opvallend is de vaardigheid van de medewerker, die de zware R1200 RT in evenwicht houdt en de voor- en achterkant laat in- en uitveren. Misschien is het handig om daar een helper bij te vragen.

Overigens, één aspect van die demo snap ik niet helemaal. Bij stilstand met een draaiende motor is immers uitsluitend de preload, de veer-voorspanning en daarmee de hoogte van de motor in te stellen. Die 3 standen zijn terug te zien in het display aan de helm, de helm met bagage en de 2 helmen, zoals in dit filmpje wordt gedemonstreerd. De veervoorspanning / rijhoogte wordt aangepast, maar de rijmodus blijft staan op comfort. So far, so good.

De rijmodi Comfort, Normal en Sport - die de demping regelen - zijn daarentegen uitsluitend rijdend met dezelfde ESA knop in te stellen. In het filmpje van JJ Suspension worden 2 van de 3 rijmodi te weten de Comfort en Sport met de motor aan, maar stilstaand gedemonstreerd. In mijn beleving kan dat niet met ESA 2 zoals dat vanaf 2010 wordt toegepast, maar wellicht schiet mijn kennis op dit punt tekort. De handleiding zegt daar het volgende over: 'De rijmodus kan tijdens de rit worden ingesteld.'

De drie rijmodi Comfort, Normaal en Sport kunnen wel rijdend worden ingesteld, waarna de motor tijdens 2 stops stilstaand op de 3 rijmodi kan worden in- en uitgeveerd. De rijmodi zouden in ieder geval op een wat langere klinkerweg van elkaar te onderscheiden zijn door de verschillen rijdend te 'voelen'.

Nog belangrijker: If it ain't broke, don't fix it.
Gebruikersavatar
MotoCon
Berichten: 210
Lid geworden op: 16 jul 2021, 10:40
Type: Ik heb een ander type BMW
Bijz: R1200R (2012) ABS / ESA / ASC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Wessem

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door MotoCon »

So! Flink verhaal. Dus als ik het goed begrijp moet ik op zoek naar een BMW R van ná 2007, met ABS4 en géén ESA...
Hoe zie ik makkelijk welk type ABS is gemonteerd op een motor?
Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle.
Kawasaki Vulcan 750 - Honda Shadow 1100 - Yamaha FJR 1300 - BMW R1200R
Gebruikersavatar
QuickFix
Berichten: 726
Lid geworden op: 19 jul 2018, 11:13
Type: R1150RT
Bijz: Titan-grau, 2005
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: OosteRhouT
Contacteer:

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door QuickFix »

Door naar het bouwjaar te kijken:
  • 1994 - 2000: ABS II
  • 2001 - 2006: iABS III
  • 2006 - 2021: iABS IV
  • 2021 - ......: iABS PRO
Al zitten er volgens mij nog wel verschillen tussen 2006 en 2020, alleen kan ik dat niet zo gauw terugvinden.
Freude am Fahren
Gebruikersavatar
MotoCon
Berichten: 210
Lid geworden op: 16 jul 2021, 10:40
Type: Ik heb een ander type BMW
Bijz: R1200R (2012) ABS / ESA / ASC
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Wessem

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door MotoCon »

QuickFix schreef: 20 jul 2021, 17:16 Door naar het bouwjaar te kijken:
  • 1994 - 2000: ABS II
  • 2001 - 2006: iABS III
  • 2006 - 2021: iABS IV
  • 2021 - ......: iABS PRO
Al zitten er volgens mij nog wel verschillen tussen 2006 en 2020, alleen kan ik dat niet zo gauw terugvinden.
Dat is een goede leidraad, maar zoals meestal zijn er behoorlijk wat "overloop" modellen.
Er is vast ergens een optie om op VIN te controleren, of een optisch kenmerk waardoor je zekerheid krijgt.
Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle.
Kawasaki Vulcan 750 - Honda Shadow 1100 - Yamaha FJR 1300 - BMW R1200R
fransgabler

Re: Aanvullende tips voor aspirant kopers van een BMW RT boxer

Ongelezen bericht door fransgabler »

MotoCon schreef: 21 jul 2021, 10:03 Dat is een goede leidraad, maar zoals meestal zijn er behoorlijk wat "overloop" modellen.
Er is vast ergens een optie om op VIN te controleren, of een optisch kenmerk waardoor je zekerheid krijgt.
Deze leidraad van Quickfix in combinatie met de modelreeks is redelijk waterdicht.
- Een R1150 RT heeft altijd ABS 3 /I ABS tenzij het verwijderd is. Er is geen R1150 RT geproduceerd met ABS 4.
- Een R1200RT van de eerste twee bouwjaren 2005 en 2006 heeft ook in alle gevallen ABS 3 / I-ABS. Bepalend is het bouwjaar, niet het jaar waarop de motor op kenteken is gezet.

Optisch is er geen kenmerk waaraan het ABS systeem af te leiden is, auditief wel.
Het te vermijden en vermaledijde ABS 3 systeem / Integraal ABS van de bouwjaren 2001 t/m 2006 is ter plekke vast te stellen door een jankend geluid dat onder de tank vandaan komt bij het intrekken van de remhandel en / of voetrem. Als dat geluid bij de R1150 RT ontbreekt, dan is het ABS al verwijderd. De motor remt dan vóór met de remhendel op het stuur en en achter met de voetrem.

Mocht er alsnog ABS 4 op zitten, in principe gaat dat uitsluitend om de R1200 RT van ná bouwjaar 2006, dan remt de motor met de remhendel aan het stuur vóór en achter tegelijk. Met het voetpedaal wordt met deR1200 RT met ABS 4 uitsluitend achter geremd. Als het ABS kapot is, dan heeft dat geen invloed op het remvermogen en is dat te zien op het display. Mocht dat handig omzeild zijn, dan rest alleen nog de ultieme test op een strookje zand, grind of gravel.

Finetunen met eventuele overloopmodellen van de R1200 RT: met de oren, het vertoonde remgedrag vóór en achter en een remspoor achter het achterwiel. Wellicht vanwege het aanzienlijke gewicht en omvang van een RT ook ergens in de kleding..
Gesloten

Terug naar “R....RT kopen ja of nee?”