Mag een motorrijder ‘voordringen’ bij een verkeerslicht? “Er zijn bepaalde voorwaarden”

Alles op OFF TOPIC gebied

Moderators: EileRT, JOS WRSM

skull
Berichten: 88
Lid geworden op: 06 jul 2015, 19:44
Type: Ik heb een andere motor
Land: Belgium
Woonplaats of omgeving: Buggenhout

Mag een motorrijder ‘voordringen’ bij een verkeerslicht? “Er zijn bepaalde voorwaarden”

Ongelezen bericht door skull »

In Nederland kan je een boete krijgen als je als motard auto's voorsteekt aan een verkeerslicht. Maar hoe zit dat op onze wegen? We vroegen het aan Stef Willems van verkeersinstituut VIAS.
Een discussie tussen een motard en een politieagent in Nederland eindigde recent voor de rechtbank. De motorrijder had zich aan een rood verkeerslicht tussen de rijen met stilstaand verkeer gewurmd, om zo vooraan te gaan staan. Hij deed dat via de ruimte links van de rij die stond te wachten om rechtdoor te gaan. Zo reed hij dus over de voorsorteerstrook voor verkeer dat naar links wil afslaan. Een politieagent zag het manoeuvre en slingerde de motard op de bon, met als reden dat de motorrijder ‘op een kruispunt niet de richting volgde die de voorsorteerstrook aangeeft’.
De verongelijkte motorrijder weigerde de boete te betalen en stapte naar de rechter. Daar gaf de motard aan dat hij de ruimte had benut uit veiligheidsoverwegingen, ‘om niet in de rug gereden te worden door onoplettende bestuurders’. De rechter gaf de man echter ongelijk en stelde dat je op de Nederlandse snelwegen met de motor enkel langzaam tussen een file door mag rijden.
Filefilteren
“De situatie in ons land (België) is anders dan in Nederland. ‘Filefilteren’ is hier namelijk toegestaan op alle wegen en niet enkel op autosnelwegen zoals in Nederland. Zolang je als motorrijder niemand hindert of in gevaar brengt, mag het dus. Al mag inhalen over een volle witte lijn natuurlijk nooit”, weet Stef Willems, woordvoerder van verkeersinstituut VIAS. Hij verwijst daarbij naar artikel 16.2 bis van de wegcode, over de regels voor motorfietsers die tussen de rijstroken rijden. Daarin staat: ‘Voor de motorfietsers, het sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden in die rijstroken of files, wordt niet als inhalen beschouwd, behalve voor de toepassing van artikel 17.2, 5° (aan een oversteekplaats, nvdr.).’
Ook aan een verkeerslicht en via de voorsorteerstroken mag de motorfietser zich dus tussen de rijstroken in begeven, weliswaar onder bepaalde voorwaarden uit de wegcode. “In zo’n geval mag je als motorfietser niet sneller rijden dan 50 kilometer per uur en mag het snelheidsverschil tussen jou en de voertuigen die zich in die rijstroken of files bevinden niet meer dan 20 kilometer per uur bedragen. Op autosnelwegen en autowegen moet je daarenboven tussen de twee meest links gelegen rijstroken rijden”, verduidelijkt Willems nog.
jbazelmans
Berichten: 255
Lid geworden op: 19 mei 2020, 12:49
Type: R1200RT
Land: NL
Woonplaats of omgeving: Midden-Limburg

Re: Mag een motorrijder ‘voordringen’ bij een verkeerslicht? “Er zijn bepaalde voorwaarden”

Ongelezen bericht door jbazelmans »

Je hebt de verkeerde vraag gesteld aan Steff Willems. Want ik lees nu nergens of het in België wel of niet verboden is om niet de aangegeven richting te volgen. Daar is de motorrijden tenslotte voor beboet. Niet voor het filteren op een weg die geen snelweg is.
Gebruikersavatar
QuickFix
Berichten: 745
Lid geworden op: 19 jul 2018, 11:13
Type: R1150RT
Bijz: Titan-grau, 2005
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: OosteRhouT
Contacteer:

Re: Mag een motorrijder ‘voordringen’ bij een verkeerslicht? “Er zijn bepaalde voorwaarden”

Ongelezen bericht door QuickFix »

Uhm... hadden we hier drie maanden geleden ook niet een (uit de hand gelopen) discussie over? :$
Freude am Fahren
Plaats reactie

Terug naar “RT Café”