Einde TomTom?

Garmin, TomTom of toch maar een routerol

Moderators: EileRT, JOS WRSM

Gebruikersavatar
PanEuRoel
2024
2024
Berichten: 858
Lid geworden op: 18 okt 2019, 01:48
Type: R1200RT
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: HULST

Einde TomTom?

Ongelezen bericht door PanEuRoel »

Tomtom stopt met alle navigatiesystemen verkoop in Amerika en Canada, in Europa nog niet maar hoe de toekomst eruit ziet willen ze nog niet zeggen, voor de volledige berichtgeving zie het artikel in nieuwsmotor.nl

TOMTOM STOPT VERKOOP NAVIGATIESYSTEMEN IN AMERIKA EN CANADA
3 Feb 2024
Motornieuws
Motor App
Motornavigatie
Navigatiesyteem
TomTom
In Amerika en Canada stopt TomTom met de verkoop van navigatiesystemen. Op dit moment is het zo dat webshops en winkels de voorraden nog verkopen, maar dat daarna dus de voorraden niet aangevuld zullen worden. Dit geldt eveneens voor de verkoop van TomTom’s specifieke motorfietsnavigatiesystemen. Een onderwerp dat de motorwereld bezig houdt en ook besproken is in de 44ste chromeburner motorpodcast.

TomTom Amerika en Canada
In een verklaring laat TomTom weten dat het inderdaad zo is dat vorig jaar besloten is de verkoop van navigatiesystemen in Amerika te stoppen. Ondanks de verkoop van ‘miljoenen systemen’ in de afgelopen decennia. In diezelfde verklaring laat TomTom echter weten dat de Noord-Amerikaanse markt geen groot onderdeel meer vormt van de bedrijfsvoering. Verdere uitleg blijft hierin wat achterwege, maar het mag geen geheim zijn dat TomTom met name in de afgelopen jaren flinke concurrentie heeft gekregen van mobiele apps als Google Maps, Apple Maps en bijvoorbeeld Waze. Waardoor de verkoop van navigatiesystemen flink onder druk komt te staan. Overigens blijft TomTom Amerika gebruikers wel gewoon voorzien van service en updates, tijdens de levensduur van de apparaten. Of in ieder geval tot de volgende GPS weeknumber rollover.

Motornavigatie
Uiteraard heeft dit effect voor de motorrijder. Met name degene die nog niet voorzien is in een TomTom Rider navigatiesysteem. TomTom Amerika verwijst klanten dan naar de TomTom Go Ride app. Deze app is beschikbaar voor Android en Apple en biedt ongeveer dezelfde functionaliteiten als de TomTom Rider. Zo is het mogelijk om bochtige routes te selecteren, eigen routes te maken en GPX-bestanden te importeren. Eigen routes maken kan tot maximaal 150 waypoints, wat dan misschien weer niet voldoende is voor langere tochten. Daarnaast zijn de meeste telefoons niet geschikt om te monteren op een motor. Dan gaat het niet enkel om waterdichtheid en bediening met handschoenen aan. Groter probleem is dat trillingen tijdens het rijden kunnen zorgen voor kapotte camerasensors, waardoor beeldstabilisatie niet meer werkt, of andere componenten die kapot gaan.

TomTom Europa
In een reactie aan Nieuwsmotor laat TomTom weten dat het de Europese (en dus Nederlandse) markt voorlopig nog wel zal blijven bedienen. In Europa blijft de vraag naar navigatiesystemen voor auto’s, vrachtwagens en motoren volgens TomTom namelijk nog steeds hoog. Vorig jaar heeft het merk nog vijf nieuwe navigatiesystemen op de markt gebracht en, geeft TomTom aan, ook in de toekomst zullen nieuwe systemen op de markt blijven komen.

Nieuwe doelgroep
Dit neemt echter niet weg dat TomTom ondertussen een ander verdienmodel heeft. De grootste omzet komt al lang niet meer uit de verkoop van navigatiesystemen zelf. In de afgelopen jaren is TomTom steeds meer de samenwerking gaan zoeken met andere bedrijven die gebruik maken van route-informatie en kaarten. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan Microsoft, maar ook bedrijven als Uber die dus kaarten en andere oplossingen bij TomTom afnemen. Daarnaast is er de samenwerking met Stellantis (Fiat, Peugeot, Citroën, Opel etc), die voor de navigatiesystemen in hun auto’s dus gebruik maken van TomTom.

Fotocredits: Testmotor.nl Test TomTom Rider 550 Motornavigatiesysteem
Groeten, Roelof
R1200RT; Hornig RVS valbeugels; Stebel Nautilus Marine; 180 graden flitser; Garmin Zümo XT met Zümolock; TopSellerie Comfort Zadel
Gebruikersavatar
Nightstalker
Berichten: 252
Lid geworden op: 21 feb 2022, 17:38
Type: R1250RT
Bijz: Is ie nou zwart of toch donkerblauw?
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Rotterdam

Re: Einde TomTom?

Ongelezen bericht door Nightstalker »

Oei, dat gaat veel mensen pijn doen.

Kaartmateriaal gaat natuurlijk ook niet bijgewerkt worden.
Veelgitariër
Gebruikersavatar
QuickFix
Berichten: 744
Lid geworden op: 19 jul 2018, 11:13
Type: R1150RT
Bijz: Titan-grau, 2005
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: OosteRhouT
Contacteer:

Re: Einde TomTom?

Ongelezen bericht door QuickFix »

Dat vrees ik inderdaad ook.

Ze beweren dat...
PanEuRoel schreef: 06 feb 2024, 00:31Overigens blijft TomTom Amerika gebruikers wel gewoon voorzien van service en updates, tijdens de levensduur van de apparaten. Of in ieder geval tot de volgende GPS weeknumber rollover.
...maar de ervaring leert dat dat voornemen ook niet lang volgehouden wordt. :$
Freude am Fahren
Gebruikersavatar
Nightstalker
Berichten: 252
Lid geworden op: 21 feb 2022, 17:38
Type: R1250RT
Bijz: Is ie nou zwart of toch donkerblauw?
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: Rotterdam

Re: Einde TomTom?

Ongelezen bericht door Nightstalker »

Lifetime is bij Garmin in ieder geval niet levenslang.
Zal bij TT niet anders zijn.
Veelgitariër
Gebruikersavatar
Wullum
Berichten: 752
Lid geworden op: 17 okt 2010, 16:54
Type: R1250RT
Bijz: Elegance in Manhattan Grün Metallic
Land: DE
Woonplaats of omgeving: 74251

Re: Einde TomTom?

Ongelezen bericht door Wullum »

Gaat TomTom dus min of meer terug naar zijn oorsprong, een app op andermans hardware.
Zelf in 2000 met TomTom Navigator op een Compaq iPaq met externe GPS muis begonnen... Toen paste het kaartmateriaal voor Europa nog op een 512Mb SD kaartje....
Vroeger, ooit, 2 Japanners, meh... Later een heel nest BMW's, allemaal met een bijnaam...
Nu: de 6e BMW, die nog geen bijnaam heeft, de 7e BMW rijdt mijn inmiddels ex- op.
Gebruikersavatar
QuickFix
Berichten: 744
Lid geworden op: 19 jul 2018, 11:13
Type: R1150RT
Bijz: Titan-grau, 2005
Land: Nederland
Woonplaats of omgeving: OosteRhouT
Contacteer:

Re: Einde TomTom?

Ongelezen bericht door QuickFix »

Wullum schreef: 07 feb 2024, 11:10Zelf in 2000 met TomTom Navigator op een Compaq iPaq
Zo had ik ook mijn eerste TomTom en wat een gehannes was het om dat (beschermd tegen de regen en wind op een buikschuiver zonder kuip) op je fiets te monteren. ;)

De definitie van "Lifetime" is in deze context natuurlijk "De afschrijftijd van een apparaat"; voor fabrikanten is dit al gauw drie tot vijf jaar: dat wij rustig 10 à 15 jaar met een navigatie (willen) doen, is voor hen niet interessant. :neutral:
Freude am Fahren
Plaats reactie

Terug naar “Over: GPS en navigatie”